Нардеп розповіла подробиці "плану Маршалла" для України

Умовний "план Маршалла" для України пов'язаний з підтримкою малого та середнього бізнесу, а також із розвитком інфраструктури

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, народний депутат Ганна Гопко в ефірі Еспресо.TV.

"Це не кредити, як від МВФ, для макрофінансової ситуації. Це підтримка малого та середнього бізнесу, це інфраструктурні проекти", - пояснила вона.

Фінансуватиме цю програму G7 та Євросоюз.

"Ми були вже з литовцями у Варшаві, Вашингтоні, Берліні, Брюселі. Проговорюється, що це можуть бути гроші "Великої сімки". Також це можуть бути гроші Європейського Союзу, у них є спеціальний зовнішній фінансовий фонд, який має близько 80 млрд євро", - уточнила Гопко.

За словами нардепа, наразі тривають консультації з кількома міністерствами щодо того, які саме проекти готова запропонувати Україна під отримання цих коштів з "плану Маршала".

"Насправді на заході гроші є, питання полягає у тому, як їх ефективно інвестувати в Україні", - додала вона.

За даними Гопко, уряд має вже до кінця вересня розробити чіткі пропозиції й показати скільки коштів їм потрібно й на які саме проекти.

Як вважає політик, необхідність подібної фінансової програми полягає у тому, щоб запобігти "додонізації" України, і щоб Україна не пішла шляхом Молдови, яка набагато раніше отримала асоціацію з ЄС та безвізовий режим, але значною мірою зневірилася в європейських цінностях, оскільки не отримала від Заходу необхідної матеріальної підтримки.