В Україні за півроку зафіксували 570 нападів і рейдерських захоплень господарств

За перші шість місяців 2017 року в Україні зареєстрували 570 спроб і рейдерських захоплень різних форм господарювання, зокрема і фермерських домогосподарств

Про це розповів президент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич в ефірі Еспресо.TV.

Він уточнив, що найчастіше спроби незаконного заволодіння майном зосереджені на найбільш конкурентних середніх господарствах, які володіють хорошими землями.

"Тому центральна Україна є тою частиною, де найбільше відбувається таких спроб. Це Кіровоградщина, Дніпропетровщина, Вінничина, - ці області є рекордними у нашому списку", - розповів Іван Томич.

На його думку, основна проблема, через яку виникає рейдерство – це корупція, непрозорість, ненаповненість кадастру та відсутність розмежування земель колективної і приватної власності.

Для подолання проблеми рейдерства фермерських домогосподарств необхідно, щоб парламент вніс ряд законодавчих змін, вважає Томич.

Також для боротьби з рейдерством в Україні почали створювати спеціальні штаби. Вони повинні поширитись на всю територію України.  

Очікується, що до них увійдуть представники міністерства юстиції, правоохоронних органів, за згодою прокуратура, представники Держгеокадастру та профільних організацій.