Україна має скасувати монополію облгазів, - європейські енергетики

Український уряд не виконує взятих на себе зобов’язань перед європейським Енергетичним співтовариством, до якого Київ долучився 2011 року

Про це заявив представник секретаріату організації Дірк Бушле, коментуючи постанову уряду, яка надає преференції обласним газорозподільчим компаніям, передає DW.

В Енергетичному співтоваристві гостро критикують, що під приводом "перехідного періоду" та нібито недопущення можливого підвищення цін Кабмін продовжує зберігати привілейоване становище облгазів.

"Це неприпустимо, коли під виглядом заходів із соціального захисту закріплюється концентрація на ринку", - наголосив Бушле.

Читайте також: США знайшли, як посадити олігарха Фірташа на 50 років. Нові звинувачення

Він критикує постанову Кабінету Міністрів № 187 від 22 березня 2017 року, за якою "Нафтогаз" купує паливо українського видобутку за фіксованою ціною у своєї дочірньої компанії "Укргазвидобування" і передає його на реалізацію чітко визначеному переліку газорозподільчих компаній.

"Цим положенням закріплюються позиції монополістів - облгазів. Фіксовані ціни спотворюють ідею вільного ринку і блокують залучення міжнародних компаній", - говорить Бушле.

Енергетичне співтовариство скерувало українському уряду лист з пропозиціями, як забезпечити виконання міжнародних зобов’язань, гарантувавши соціальний захист населення. Натомість у Міністерстві енергетики і вугільної промисловості досі не прокоментували суперечку з ЕС.