Верховний Суд просять оцінити законність санкцій РНБО проти українських компаній

Пленум Верховного Суду України 4 вересня 2017 розгляне можливість звернення до Конституційного суду України з питання конституційності санкцій РНБО

Таке повідомлення опубліковано на сайті ВСУ, передає Еспресо.TV.

"4 вересня 2017 року о 10 годині в приміщенні Верховного Суду України за адресою вул. П.Орлика, 8 (Кловський палац) розпочнеться засідання Пленуму Верховного суду України. Проектом порядку денного передбачено розгляд наступних питань:

... про звернення до Конституційного Суду України з конституційним поданням щодо відповідності (конституційності) положень Закону України від 14 серпня 2014 року №1644-VII "Про санкції" положенням статті 8 Конституції України", - повідомляє ВСУ.

Стаття 8 Конституції України говорить про принцип верховенства права, згідно з яким всі закони України повинні відповідати Конституції.

На етапі розгляду закону "Про санкції" в стінах парламенту, Головне юридичне управління ВР визначило в його положеннях порушення Конституції.

"З урахуванням вимог статті 62 Конституції України, якою передбачено, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, і на редакцію частини 2 статті 1 проекту за визначенням кола суб'єктів, передбачені цим законопроектом санкції повинні застосовуватися щодо певних суб'єктів в разі встановлення судом їх провини в скоєнні терористичної діяльності. Однак, механізм введення санкцій, передбачений статтею 5 проекту, не передбачає необхідності наявності відповідного обвинувального вироку суду", - пише УНН з посиланням на юристів Верховної Ради.

Читайте також: Монополія на джекпот. Як в Україні створюють лотерейного монстра

16 травня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти ряду російських компаній. У цей список потрапив також оператор державних лотерей М.С.Л.