Вчені пояснили, чому неможливе життя на планетах, які схожі на Землю

Вчені з Гарвардського університету в США з'ясували, що зірки класу червоний карлик виробляють недостатню кількість ультрафіолетового випромінювання

За рахунок цього на планетах червоних карликів, яких досить багато навколо Сонця і які схожі на Землю, не може виникнути життя, говориться в статті Science Alert.

Нещодавні дослідження показали, що ультрафіолетове випромінювання може бути необхідним для утворення рибонуклеїнової кислоти, яка необхідна для всіх форм відомого нам життя.

Вчені на чолі з Сакрітом Раньяном зосередилися на зірках типу червоний карлик, щоб визначити, чи виробляє цей клас зірок достатньо УФ-випромінювання, щоб дати поштовх біологічним процесам.

"Наше дослідження показує, що правильна кількість ультрафіолетового світла може бути однією з ключових точок, які свідчать про виникнення життя", - зазначає Раньян.

Команда вчених створила радіаційні моделі випромінювання червоних карликових зірок. Після серії експериментів дослідники прийшли до висновку, що ультрафіолетове випромінювання від червоних карликів в 100-1000 разів менше, ніж було на Землі до появи перших клітин. Тому життя на екзопланетах, що обертаються навколо червоних карликів, швидше за все, не могло з'явитися.

Однак, вчені з Гарвардського університету окремо відзначають, що, можливо, мала кількість ультрафіолету все ж може вплинути на формування білкових молекул. В цьому випадку еволюція повинна йти шляхом, який відрізняється від земного.