Після реформи людина сама визначатиме, коли їй іти на пенсію, - експерт

Урядова пенсійна реформа враховує основні світові тренди, які є зараз у цій галузі

Про це заявила експерт з питань пенсійного забезпечення, член Громадської ради при Міністерстві соцполітики Галина Третьякова в ефірі Еспресо.TV.

За її словами, враховано 4 найголовніші тренди - добровільність виходу на пенсію, добровільне обрання пенсійного віку, поступовість виходу на пенсію та коефіцієнт заміщення не менше 0,4.

"Добровільність виходу на пенсію - людина повинна сама обирати і може вийти на пенсію тоді, коли вона вважає, що її організм зношений. Інколи ж, навпаки, люди вирішують працювати довше, бо це продовжує життя", - пояснила Третьякова.

Читайте також: Відповіді на всі питання про нові пенсії в Україні. Навіщо взагалі щось змінювати

Добровільне обрання пенсійного віку - це мета пенсійної реформи, яку ставить Міжнародна організація праці.

Окрім того, МОП ставить ще одну мету - "поступовість виходу на пенсію", коли людина перш, ніж остаточно вийти на пенсію, починає працювати менше годин на тиждень: "не 40, а 20".

"Але недоотриманий дохід за решту годин вже можна отримувати у вигляді пенсії", - наголосила Третьякова.

Читайте також: 5 головних реформ осені: яких змін чекати українцям

Також розкроблений урядом Володимира Гройсмана проект пенсійної реформи містить такий тренд, як коефіцієнт заміщення, "який щонайменше дорівнював би 0,4".

"Зараз у світі коефіцієнт дорівнює 0,4-0,6", - заявила екперт.

Це значить, що на пенсії людина отримує 40-60% від того доходу, який вона отримувала протягом своєї трудової діяльності.