Москаль закликав Порошенка ветувати закон щодо реформи освіти

Ухвалений Верховною Радою новий Закон про освіту не відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, яку Україна ратифікувала в 2003 році

Про це заявив очільник Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль, повідомляє його прес-центр. 

Він зауважив, що документ також не відповідає закону "Про національні меншини в Україні" та міжнародним договорам, укладеним Україною із сусідніми країнами. 

Зокрема, у ст. 6 закону "Про національні меншини в Україні" йдеться про те, що держава гарантує всім національним меншинам права на національно-культурну автономію. Це стосується користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних закладах.

Читайте також: Реформа освіти: Що реально зміниться для дітей, батьків та вчителів

За словами Москаля, ряд положень ухваленого закону суперечать двостороннім угодам з сусідніми країнами, зокрема, Молдовою, Румунією, Угорщиною, які передбачають зобов’язання України щодо забезпечення мовних прав національних меншин.

"Згідно зі ст.22 Конституції України, при прийнятті нових законів, права і свободи людини, закріплені Конституцією України, не можуть бути скасовані і не допускають звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Крім того, згідно зі ст. 24 Конституції України, громадяни мають рівні конституційні права і свободи і є рівними перед законом", - наголосив Москаль.  

Читайте також: 5 головних реформ осені: яких змін чекати українцям

Таким чином він звернувся до Порошенка з проханням ветувати цей закон, або ж повернути його до парламенту з правками.