Найбільший інвестор відмовився від підтримки російського рубля. Попереду інфляція, - ЗМІ

Через санкції найбільший зарубіжний інвестор в рубль та російський держборг - Пенсійний фонд Норвегії - оголосив про своє рішення цілковито відмовитися від вкладень у Росії

Найбагатший суверенний фонд на планеті, чиї активи в 2017 році досягли 1 трильйона доларів, планує розпродати облігації країн, що розвиваються і залишити в портфелі лише папери в доларах США, євро та британських фунтах, пише Finanz.ru.

На початок липня на балансі норвезького фонду перебували облігації російської федеральної позики (ОФП) на $2,9 млрд. Згідно з новими правилами, ці папери будуть продані, а отримані внаслідок ціїє угоди рублі - конвертовані у валюту, яку фонд виведе з Росії.

"Внаслідок цього держборг Росії втратить майже 20% усіх іноземних інвестицій, зроблених за останні 1,5 року - загалом протягом цього часу нерезиденти вклали до ОФП $14 млрд. Цей рекордний в історії приплив "відв'язав" рубль від нафти й до літа 2017-го підняв його курс на 10% вище фундаментально обґрунтованих значень", - констатує аналітик "Промсвязьбанка" Михайло Поддубський.

Читайте також: Санкції США проти Росії справді жорсткі. Як і по кому вони вдарять

За даними "Райффайзенбанку", на норвезький пенсійний фонд припадає 10% усіх вкладень нерезидентів в ОФП. Швидкий розпродаж такого пакета може привести до обвалу на ринку, тому в інтересах фонду виходити поступово, скидаючи папер невеликими порціями, каже керівник департаменту інвестуслуг і андеррайтингу "Связь-банку" Олександр Ніконов.

Ризик, однак, полягає в тому, що результат одного великого інвестора може спонукати інших наслідувати його приклад, попереджає аналітик "Райффайзенбанку" Денис Поривай.

Підписаний Дональдом Трампом новий пакет антиросійських санкцій США містить доручення на адресу американського Мінфіну щодо повної заборони на вкладення у державні облігації Росії.

У разі масового виходу іноземців з ОФП "справедливий курс (долара у Росії - ред.) підніметься до 70-73 рублів", зазначає видання з посиланням на прогнози експертів.