Компанії з Нідерландів допомогли Росії будувати Керченський міст, - ЗМІ

Дві компанії з Нідерландів у обхід санкцій ЄС допомогли Росії будувати міст через Керченську протоку до окупованого Криму

Про це йдеться в розслідуванні нідерландського видання De Gelderlander, передає Deutsche Welle.

Так, компанія Вijlard Hydrauliek виготовила найважливішу частину машини для прокладки по дну моря важких труб, які стали основою для опор мосту, а компанія Dematec Equipment зібрала її. На початку 2016 року обладнання передали Росії. Спершу його зберігали в російському місті Тамань, а згодом використали у будівництві 19-км мосту з Таманського півострова Росії до Криму.

Обидві компанії заперечують, що порушили санкції ЄС, накладені на Росію через анексію Криму та війну на Донбасі. У відповідь на запит нідерландських журналістів директор Dematec Equipment Дерк ван ден Хойвел заявив, що все відбувалося в рамках закону, оскільки будівництво велося на території Росії, а не Криму.

"Згідно з санкціями ЄС, ми не повинні перебувати в Криму, але в Росії можна", - цитує ван ден Хойвела De Gelderlander.

Директор іншої компанії Марсел Бейлард заявив, що не знав про призначення продукції для будівництва Керченського мосту.

"Ми лише надали комплектуючі замовнику в Нідерландах. Нічого більше", - сказав Бейлард.

Проте перевірка його слів показала, що в 2015 році керівник Вijlard Hydrauliek розповів тележурналісту нідерландської телекомпанії NimaRTV про виготовлення обладнання для підготовки фундаменту морських мостів, яке мало постачатися, зокрема, Росії. У сюжеті також йшлося, що за випробуванням техніки спостерігали російські бізнесмени.

Після розслідування De Gelderlander уряд Нідерландів заявив, що перевірить законність участі голландських компаній у будівництві Керченського мосту. У прес-службі МЗС Нідерландів відповіли, що уряд країни "жорстко дотримується політики невизнання незаконної анексії Криму та жодним чином не заохочує дії, спрямовані на узаконення нинішньої ситуації".

За розслідування взялася Адміністрація з питань податків та мит, яка в подальшому передасть матеріали справи генпрокуратурі Нідерландів.

У Єврокомісії пояснили, що контроль за дотриманням санкцій є прерогативою країн-членів ЄС і, хоча Брюссель мониторить це питання, список порушників ЄК не веде. Так, коли в липні 2017 року агенція Reuters повідомила про появу турбін німецької компанії Siemens в Криму, розслідування цієї справи здійснив Берлін, після чого Рада ЄС внесла у санкційний список російські компанії та чиновників, відповідальних за транспортування турбін до Криму.