США, Німеччина та Франція відмовляють курдів від референдуму

Курдська регіональна адміністрація Іраку (КРАІ) не стане переносити референдум з питання про незалежність регіону у відповідь на прохання країн Заходу

Про це заявив голова краю Масуд Барзані, передає Anadolu.

"Раніше було дано багато обіцянок, але жодну з них не виконано. Тому ми не переноситимемо референдум", - сказав Барзані, звертаючись до своїх прихильників на мітингу в районі Ахмеді провінції Дахук.

Коментуючи пропозицію західних країн перенести референдум з питання незалежності краї, він зазначив, що йому наразі не надходила прийнятна альтернатива.

"Референдум для нас - це інструмент для досягнення незалежності, але не мета. Тобто наша мета - це незалежність", - додав він.

Також очільник КРАІ вважає, що основою причиною кризи є те, що Ірак не хоче здійснювати партнерство з Ербіль.

"Не ображайтеся, але і ми не збираємося вам прислужувати. Так звичайно, це дуже ризикований процес, але якщо не зробити необхідних кроків, то можуть відбутися ще гірші події. Тут головне, аби курдський народ виявив силу волі. Якщо є сильна воля, то буде й успіх", - вважає політик.

Виступ Барзані після повідомлень про те, що представники США, Франції, Німеччини та спецпосланець ООН просили його адміністрацію утриматися від референдуму про державну незалежність.