Російські окупанти в Криму руйнують скелю під Ластівчиним гніздом

Росіяни в окупованому Криму проводять незаконні розкопки та бурять скелю, на якій стоїть пам'ятник національного значення палац "Ластівчине гніздо"

Про це йдеться у доповіді ЮНЕСКО, передає ВВС.

"Стало відомо, що окупаційна влада приступила до проведення незаконних розкопок та інженерних геологічних робіт, а саме до буріння скелі, на якій знаходиться пам'ятник національного значення палац "Ластівчине гніздо", - йдеться у тексті документу.

Крім того, в ЮНЕСКО занепокоєнні через стан збереження Ханського палацу у Бахчисараї, який включено до попереднього списку всесвітнього спадку. Так, над передньою частиною Ханського палацу окупанти хочуть побудувати металевий навіс.

"Найбільшу тривогу викликає той факт, що ці реставраційні роботи здійснюються під керівництвом будівельного персоналу, який не має ані досвіду, ані кваліфікації у галузі реставрації історичних будівель", - йдеться у доповіді ЮНЕСКО.

Раніше, З квітня 2017 року, у Криму провели масштабні археологічні роботи у зв'язку з будівництвом під'їзних доріг до Керченського мосту. В результаті було знищено фрагменти стародавнього Тірітакського оборонного валу.

В ЮНЕСКО також кажуть про небезпеку руйнування Судацької фортеці - пам'ятки VI-XVI століть.

"Нажаль, із початку окупації цей унікальний історичний об'єкт покинутий, що веде до поступового погіршення його основних архітектурних елементів", - заявляють у ЮНЕСКО.

Після анексії Криму Росією Україна втратила контроль над 15 тис. історичних та архітектурних пам'яток та близько 100 музеями.

У міністерстві з питань тимчасово окупованих територій зазначають, що українська влада збирає докази для початку кримінального переслідування археологів, які на порушення міжнародних конвенцій проводять незаконні розкопки на окупованій території України.