Терористи блокують ремонт дамб Донбасу, що призведе до екологічної катастрофи

Бойовики з окупованих територій Донецької та Луганської області перешкоджають відновленню цивільної інфраструктури на Донбасі

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО з посиланням на слова української сторони у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Зазначається, що українська сторона неодноразово просила представників бойовиків надати гарантії безпеки на окупованих територіях з метою планування та виконання ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об’єктах цивільної інфраструктури. Попри це, окупанти ці вимоги ігнорують. 

Зокрема, ремонт треба провести на фенольному заводі в населеному пункті Новгородське, де треба посилити протиаварійний захист дамби шламонакопичувача. Якщо дамба зруйнується, то це призведе до викиду значної кількості шкідливих речовин (що містять фенол, сірчану кислоту та нафтопродукти). Ці речовини можуть потрапити до річки Кривий Торець, а далі - в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води Луганщини. 

Ремонт також треба провести на дамбі ставка-накопичувача стічних вод господарства "Бахмутський аграрний союз" у Новолуганському. Затримка ремонту призведе до екологічної катастрофи та спалаху інфекцій. 

Ремонту потребують газоводи та запуск газорозподільчої станції, що поблизу населеного пункту Мар'їнка. Станцію через спротив бойовиків запустити не можуть. 

"Тобто, як наслідок даних дій керівництва ОРДО – 6 шкіл, 5 дитячих дошкільних установ, 26 тисяч мешканців Мар'їнки та сусідньої Красногорівки – не забезпечені газом для побутових потреб та позбавлені можливості опалювання в зимовий період", - пояснили у штабі.

Через брак газу зупинилися "Красногорівський вогнетривкий завод", "Мар'їнський хлібозавод" та Мар'їнське молочне підприємство "Лактіс".