Через ініціативу Мінфіну в Україні можуть монополізувати лотерейний бізнес

Через нові ліцензійні правила, які хоче ввести Міністерство фінансів на українському лотерейному ринку може утворитись монополія і запрацювати нелегальний гральний бізнес

Про це йдеться в сюжеті Еспресо.TV.

З 2012 року діє Закон України "Про державні лотереї", який передбачав ліцензування учасників ринку. Однак досі не розроблено ліцензійні умови, і весь ринок працює на перехідних положеннях.

Міністерство фінансів розробило проект постанови Кабінету міністрів згідно з яким компанії для отримання ліцензії, повинні відповідати необхідним критеріям. Згідно з цих критеріїв Антимонопольний комітет розпочав дослідження.

На думку АМКУ такі правила надання ліцензії можуть негативно вплинути на функціонування лотерейного ринку в Україні. 

Читайте також: Монополія на джекпот. Як в Україні створюють лотерейного монстра

На думку віце-президента лотерейної компанії "М.С.Л." Євгена Власенка у всьому світі існує три типи організації лотерейного бізнесу: це надання ліцензій, створення державної монополії або повна заборона лотерейного бізнесу. Він вважає, що умови які зараз постали перед операторами не відповідають жодній з них.

Натомість директор компанії "Українська національна лотерея" Андрій Бочковський висловив свою думку щодо питанню впливу ліцензійних умов на монополізацію ринку.

Також активісти та представники громадських організацій звертають увагу на те, що в Україні діє нелегальний гральний бізнес, який працює під виглядом державної лотереї. Експерти говорять, з такого бізнесу жодної копійки не надходить до державного бюджету.

Зазначимо, Міністерство фінансів України розробило умови отримання ліцензій для лотерейного бізнесу. Як пише газета "Дзеркало тижня", проект ліцензування лотерейного ринку від Мінфіну може легалізувати гральний бізнес, який заборонений в Україні з 2009 року.

У проекті ліцензійних умов немає чіткого розмежування між лотереєю Тото і букмекерством. А останнє віднесено до азартних ігор і заборонено в Україні.

Крім цього проекту постанови створює монополії на лотерейному ринку. В свою чергу, Антимонопольний комітет України визнав, що нові ліцензійні умови Мінфіну для лотерей негативно вплинуть на конкуренцію на ринку.

  • Зазначимо, всього на українському ринку державних лотерей працює 3 компанії - УНЛ (Українська національна лотерея), "Патріот" і М.С.Л. (Молодьспортлото). З вересня 2015 М.С.Л. і «Патріот» потрапили до списку санкцій компаній в Україні.
  • Головний аргумент, який використовувало СБУ, щоб занести М.С.Л. в санкційний список - лист 7-річної давності власника компанії Георгія Ложенка. У 2010 році М.С.Л. запропонувала Мінфіну проект фінансування Євро-2012, в якому партнером вказало «Альфа-банк».
  • Сам банк і тоді, і зараз не був в структурі власності компанії. Єдині фінансові відносини М.С.Л. і «Альфа-Банк» - звичайний кредит. Згідно з даними держреєстру, основним власником ТОВ «М.С.Л.» є Evolot Limited (Кіпр), а кінцевим бенефіціаром - кіпріот Маркос Шіапаніс. 
  • Компанія УНЛ сьогодні залишилася монополістом на ринку. Тільки проти неї не ввели санкції, незважаючи на визнання нею співпраці з фірмами, які СБУ звинувачує в підтримці терористів.