Парламент Румунії схвалив декларацію захисту меншин через український закон про освіту

Румунський парламент ухвалив декларацію, в якій висловив надію на дотримання європейських стандартів у сфері захисту прав нацменшин в Україні, після прийняття Верховною Радою закону "Про освіту"

Про це повідомляє "Укрінформ".

Зазначається, що депутати обох палат парламенту проголосували одноголосно за прийняття декларації.

"Парламент закликає до швидкого врегулювання ситуації, що утворилася, у дусі співпраці й конструктивного діалогу і з дотриманням європейських стандартів в області захисту національних меншин, а також положень багатосторонніх і двосторонніх угод, частиною яких є Україна", - йдеться у декларації.

У документі зазначається, що румунські парламентарі "із занепокоєнням та особливою увагою" стежать за розвитком подій після прийняття Верховною Радою закону "Про освіту", який "обмежує право на освіту рідною мовою для етнічних румун, які проживають в Україні, що викликає глибоке занепокоєння у Румунії".

"Європейські стандарти захисту національних меншин, зокрема, близько 400 тисяч румун, які проживають в Україні, є фундаментом демократичних перетворень, без якого неможливо просуватися по шляху європейської інтеграції", - повідомляється у декларації.

Найближчим часом в Україну приїде група румунських парламентарів, яка обговорить шляхи врегулювання ситуації з урядом України.

Читайте також: На Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

"Парламент Румунії підтверджує підтримку європейського курсу України й висловлює надію, що в цьому процесі будуть дотримані всі міжнародні стандарти захисту національних меншин", - підсумовується в документі.