У бібліотеки Донбасу привезуть україномовного Теслу

Українські підлітки відтепер можуть познайомитися з історією життя та наукових пошуків видатного фізика, винаходами якого користується увесь світ - Ніколо Тесли

Про це йдеться у сюжеті Еспресо.TV.

У рамках Форуму видавців у Львові презентували авторську книгу відомого італійського письменника та графіка Луки Новеллі. Це – перше видання про Теслу для підлітків, яке вийшло українською мовою.

Перша україномовна книга з’явилася завдяки благодійному проекту ЛакіБукс. Це проект з видавництва і поширення науково-популярної літератури для підлітків, започаткований благодійним фондом "Я Майбутнє України" спільно з ІТ-компанією Lucky Labs. Директорка фонду Марта Левченко каже, ініціатива виникла, коли під час відвідин сирітських притулків на сході України, волонтери вирішили подарувати підліткам цікаву науково-популярну літературу.

"Ми помітили, що таких книжок в Україні просто немає. Немає якісної, такої наукової літератури, україномовної літератури. І саме тому виникла така ідея - створити проект, в рамках якого ми могли б видавати, об’єднувати кращих науковців, кращих авторів, не тільки України, але й закордону, аби видавати саме українську книгу", - зазначає Левченко. 

Так почалась співпраця з українським видавництвом "К.І.С.", яке на ринку науково-популярної літератури має вже чималий досвід. "Тесла та машина на космічній енергії" - не просто біографія Тесли, а книжка-комікс.

"Особливість серії, що і автор тексту, і автор ілюстрації – це одна й та сама людина, фанат науки, популяризатор науки, який, крім книжок, ще й веде популярні передачі на телебаченні, і має власний ютюб-канал. І ми покладалися на його авторитет, на його досвід", - зауважив керівник видавництва "К.І.С." Юрій Марченко.

Презентація видання відбулася на Львівському форумі видавців. А вже невдовзі волонтери безкоштовно розвезуть книгу по бібліотеках Луганської та Донецької областей.

"В місті Святогірську є школа-інтернат Смарагдове місто, де живуть діти-сироти, позбавлені батьківської опіки. Півтисячі, півтисячі переселенців там живуть. Ми вже подорожували, спілкувалися з дітьми, вони могли поспілкуватися з нашими авторами, з науковцями, їм вже цікаво і вони вже чекають цю книгу", - розповіла Марта Левченко. 

У свою чергу експерти зауважують: науково-популярні видання - це глобальний тренд у сучасній літературі.

"Зараз виявилось, що наука - це не так складно. Зараз будь-хто може легко, прочитавши книжку, отримати загальне уявлення про предмет. Насправді багатьом людям глибше і не треба. Але чому це важливо для дітей? Тому що діти – це наші майбутні дорослі, тому що саме від тих книжок, які вони читають в дитинстві, вони обирають професію свою, вони надихаються", - наголосила редактор сайту дитячої літератури "Барабука" Анна Третяк. 

В рамках проекту готується ще одна унікальна книжка. Медик, журналіст та мама трьох дітей Аліна Штефан готує пригодницьку повість про біотехнології. Це буде перша в Україні книжка про науку майбутнього. Адже біотехнології - це і ліки від невиліковних хвороб, і навіть можливість відновити до життя вимерлих тварин.

"Наразі я написала першу частину, працюю над другою. Буде вона пригодницька, буде вона про сучасних дітей, реальних, і буде науковою одночасно, тобто діти-герої книжки будуть розповідати про науку у своїх реаліях, тих, які будуть зрозумілі підліткам-читачам", - пояснила Штефан.

Попереду у благодійного фонду – ще чимало книжкових та просвітницьких проектів для українських підлітків. Проект запрошує до співпраці авторів, перекладачів, ілюстраторів та видавців, аби разом творити якісну, цікаву й корисну науково-популярну літературу для українських підлітків.