Секрети успішних закупівель "Київхлібу”

Державні підприємства за останні роки роботи Prozorro стали іконою закупівельного процесу, результати якого всі бачать та контролюють

Але, в той же час, залишається питання успішності бізнесу у використанні електронних закупівель, адже важко оцінити те, чого не бачиш. Зараз тендерів недержавних компаній налічується удвічі більше, ніж державних, але як заявляють представники бізнесу - ефективність грунтується не тільки на фактові проведення торгів, а й підготовці до них.  

За даними онлайн-майданчику SmartTender.biz, одним із успішних прикладів використання та підготовки електронних тендерних операцій є ПАТ “Київхліб”. Підприємство є не тільки лідером хлібо-пекарного ринку України, вони також лідери з економії в закупівельній сфері. До складу компанії входять 9 виробничих майданчиків, випускаються 550 тонн хлібобулочних та кондитерських виробів на добу. При таких потужностях підприємство змогло зекономити значну суму на закупівлях упаковки в першому кварталі 2017 року.

Регламент закупівель на підприємстві керується внутрішніми правилами та все тими ж принципами прозорості. З 2015 року торги проводяться за допомогою електронних закупівельних майданчиків, а підприємство не просто перевело закупівлі в електронний вигляд, а й інтегрувало автоматичний підготовчий етап: заявочна кампанія, класифікація ресурсів, узгодження заявок. Це дозволяє досягти більшого ефекту, ніж просто проведення торгів.

Державні закупівлі проти комерційних

Різниця в процесах закупівель держустанов та бізнесу є колосальною. Державні закупівлі підпорядковуються  Закону України «Про публічні закупівлі» та мають повністю відкриту аналітику, в той час, коли комерційні торги - залишаються відкритими настільки, наскільки цього бажає замовник.

Варто нагадати, що системи Prozorro та Dozorro  не мають відношення до процесу комерційних закупівель та виступає інструментом контролю для налогоплатників, котрі відслідковують нецільове використання державних коштів. Платформи електронних закупівель, на яких працює бізнес, ніяким чином не обмежують учасників, а часто навіть допомагають ефективніше реалізовувати свої функції. Майданчики вводять інструменти “прозорих закупівель”, тобто відстежування процесу від планування до постачання товару на склад. Окрім того, підприємства інтегрують закупівлі в свої ERP та CRM системи та можуть безперешкодно визначати строки закупівель, розбивати товари на довільну кількість тендерів, вибирати учасників на власний розсуд та ставати першими на ринку.

Незалежно від різниці, яка стає між комерційними та державними закупівельними світами, всі учасники, так чи інакше, купують та продають, і хочуть мати найкращі умови для цього. На заваді досі стає непрофесійність та хабарництво, але значні досягнення громадських активістів у викриванні недоброчесних закупівельників роблять тренд позитивним, а стабільну економічну ситуацію більш реальною.

Припіченко Антон, керівник онлайн-майданчика SmartTender.biz