В Міносвіти пояснили, як освітній закон розширить права угорців в Україні

Міністерство освіти має намір й надалі проводити консультації з Угорщиною, щоб запевнити країну у тому, що закон про освіту не обмежує права нацменшин

Про це в ефірі каналу "112 Україна" заявила міністр освіти Лілія Гриневич, повідомляє Еспресо.TV.

Говорячи про те, що Угорщина має намір блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення з Україною, вона зауважила, що така ситуація її сильно розчаровує, адже дивно, що угорські партнери не зацікавлені в тому, щоб українці, зокрема угорського походження, мали б європейські перспективи.

"Ми цим законом не порушуємо наших міжнародний зобов'язань. І мені здається, що в Угорщині породжено багато різних міфів щодо цього закону. Наприклад, їхній парламент ухвалив рішення про те, що начебто в Україні будуть закривати школи з мовами нацменшин. Це не відповідає дійсності", - наголосила Гриневич.

Читайте також: На Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

За її словами, всі ці школи буде збережено. Міносвіти лише розширює можливість навчання українською мовою у цих школах. Зокрема, українські діти угорського походження не володіють українською, що порушує їхні права, адже у них немає доступу до вищої освіти, вони не зможуть в майбутньому обіймати держпосади. 

"Ми при цьому збережемо частину викладання угорською. Діти будуть вчити угорську мову, але вони зможуть повністю інтегруватися в українське суспільство, знаючи повноцінно державну мову", - зауважила Гриневич. 

Вона додала, що у цьому питанні ще будуть проводити консультаці з міжнародними партерами, а також закликала Угорщину почути аргументи української сторони, бути більш відкритою.