В уряді назвали умови для внесення проекту резолюції щодо миротворців

Україна підготувала проект резолюції щодо миротворців ООН на Донбасі, однак внесе його після узгодження з низкою країн

Про це в ефірі каналу ICTV заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, передає "Укрінформ".

Він пояснив, що спочатку Рада безпеки ООН має ухвалити технічну резолюцію, яка не буде містити мандату усієї місії. 

"І після цієї резолюції, або паралельно з нею, оскільки це дипломатична і політична техніка, буде місія, яку Генеральний секретар ООН спрямує для того, щоб зрозуміти, які реально потрібні засоби та сили, в яких часових рамках, щодо організації процесу", - наголосив Клімкін.

Міністр зауважив, що після ухвалення "технічної" резолюції потрібно близько півроку для розміщення самої місії. За його словами, Україні не потрібно поспішати вносити неузгоджений з партнерами проект резолюції, аби не викликати чергових "трюків" з боку Кремля. Зокрема, таку позицію підтримали й у Нью-Йорку.

Читайте також: Путін поступився щодо миротворців на Донбасі. Яка ціна цих "поблажок" для України

"Спочатку - спільна позиція з "Великою сімкою", з ЄС, з усіма країнами. Китай теж дуже важливий, я провів майже годину з китайським міністром, щоб пояснити усі нюанси. І лише потім ми підемо з нашою резолюцією. Але це буде спільна резолюція, а не лише наша. І в цьому і має бути сила нашої позиції", - підсумував Клімкін.

Він додав, що спочатку необхідно узгодити позиції з усіма основним гравцями, щоб російська влада не змогла послабити потім мандат місії. Наразі проект резолюції України вже готовий та погоджений з усіма партнерами, тож його внесення має відбутися найближчим часом. 

"Ми його внесемо саме тоді, коли у нас буде спільна позиція не лише з нашими друзями, а й з усіма основними гравцями. І коли Росія не зможе на усі 100% розпочати гру, як завжди вона робить на створення умов для послаблення мандату місії", - наголосив міністр.