Частина національного заповідника Софія Київська вже скоро може піти під землю, - Княжицький

Якщо найближчим часом реставрація національного заповідника Софія Київська не розпочнеться, українці втратять майже 900 кілограмів унікальних творів державного значення

Голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький відвідав Центральний архів-музей літератури і мистецтва України, який розміщено у будівлі на території національного заповідника "Софія Київська". У зустрічі взяли участь керівництво Державної архівної служби та представники національного заповідника "Софія Київська". Під час зустрічі були обговорені варіанти вирішення питань, пов’язаних з ситуацією, що виникла через аварійний стан будинку, а саме йшлося про можливість реставрації та перенесення архівів державного значення.

Центральний державний архів-музею літератури і мистецтва України – єдиний у Європі архів-музей такого типу. У своїй діяльності він поєднує завдання архівної, музейної та бібліотечної установи, тобто є багатопрофільною архівно-музейною інституцією, яка зберігає вагомі культурні цінності, зокрема меморіальну спадщину Миколи Лисенка, Левка Ревуцького, Олександра Довженка, Івана Багряного, Павла Загребельного, картини Миколи Глущенка та Тетяни Яблонської, документи представників української діаспори та інших видатних постатей.

Усього архівний фонд ЦДАМЛМ налічує 308 721 одиницю зберігання, що становить більш як 1,5 млн. документів, 110465 примірників книг і брошур, 89 238 примірників періодичних видань за XVIII – ХХІ ст. Також на державному зберіганні ЦДАМЛМ – 12 154 музейних предметів. Щороку ЦДАМЛМ приймає на постійне зберігання понад 12 000 документів Національного архівного фонду.

Микола Княжицький наголосив, що питання збереження унікальних фондів та, у випадку необхідності, їх перевезення, попередньо розглядалося на засіданні комітету з питань культури і духовності. На засіданні було прийнято рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України у місячний термін вирішити проблему забезпечення належним приміщенням Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України.

Голова комітету запропонував усім учасникам зустрічі конструктивно підійти до вирішення проблем реставрації однієї з будівель об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Софії Київської та збереження фондів Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України. Він наголосив, що повагу викликає лише той народ, який шанує свою історію та культуру, зберігає свідчення мистецьких здобутків поколінь.