Постачальники - один з китів ProZorro

Не так давно в Україні з’явився новий ринок – електронних тендерних послуг для держави та бізнесу

Електронні закупівлі - це не панацея  і не  спасіння, це спроба працювати за схемою WIN-WIN:  компаніям знаходити найкращі пропозиції по оголошених тендерах, а постачальникам отримувати нові замовлення.

Сьогодні кількість замовників, які приєдналися до ProZorro  складає 127 тисяч постачальників, а кількість щоденних процедур становить 3,5-4 тисячі. Це новий переформатований багатомільярдний ринок збуту, що дає нові можливості для розвитку бізнесу.

І хоча темпи розширення бази учасників системи ProZorro, порівняно з 2016 роком дещо знизилися ( з 1300 до 1100 компаній), але відкриті публічні закупівлі є привабливими для українського бізнесу: понад 23% нових користувачів готові долучитися до системи.

Постачальники ProZorro: які вони?

Постачальники - важлива складова ProZorro. Прозора система публічних закупівель з максимально простим функціоналом, створювалася  впершу чергу для клієнтів, а основним завданням були зручність та ефективність користування.

Для всіх постачальників, незважаючи є вони новими користувачами чи вже успішними, важливо дотримуватися всіх поставлених вимог, особливо що стосується документації. Адже інколи помилки дорого коштують: це не лише розчарування, але й матеріальні втрати. Ті, хто не зумів правильно організувати свою роботу часто стають “колишніми” постачальниками ProZorro, втративши будь-яку віру в систему. І це прикро.

Все ProZorro?

Попри всі позитивні показники і повну відкритість системи, все ще залишаються деякі побоювання стосовно прозорості та рівності умов проведення тендерів, котрі  пов’язані із недовірою, невпевненістю, браком знань. Тому першочерговим завданням, є не просто розвиток системи електронних закупівель, але й постійна робота з клієнтами для роз’яснення усіх так званих «підводних каменів».

По-перше, потрібно уважно читати тендерну документацію: банальна неуважність часто є фатальною помилкою через яку учасника і дискваліфікують.

По-друге, не варто забувати про інструменти контролю. Ми працюємо за системою WIN-WIN, тому право отримання інформації має кожен.

По-третє, не переоцінювати свої можливості: важливо пам’ятати про свою репутацію як надійного постачальника та тверезо оцінювати власні сили.

Навіть за умов максимальної ProZorroсті ми звикли усюди шукати #зраду або #перемогу: недобросовісні замовники, підкилимні договори, корупційні схеми – безумовно, система не ідеальна, але тут багато «але». Насправді ж, часто критичну роль відіграє саме людський фактор: недосвідчені постачальники припускаються помилок, які в результаті призводять до програшу в тендері. При цьому і пропозиція ніби була хороша, і якість товарів/послуг – не гірша за конкурента, але торги завершились, а замовлення отримує інший постачальник.

Пам’ятайте,  що це не одностороння гра, а партнерство, тому дотримуйтесь поставлених вимог. Лише так ми будуємо справді proZorrу та успішну систему .

Антон Припіченко, керівник майданчика SmartTender.biz