Референдум у Каталонії розкручувався за російські державні гроші, - ЗМІ

Армією російських тролів, які всіляко підтримують в мережі каталонський сепаратизм у Іспанії, керує голова "Антиглобалістського руху Росії" Олександр Іонов, котрий фінансується російським урядом

Про це повідомляє мадридська газета El Mundo.

За даними видання, очолюваний Іоновим рух підтримує сепаратистів по цілому світі - у т.ч. ті сили, які виступають за утворення незалежних держав у Шотландії, Каліфорнії, Техасі, на Гаваях тощо. Особливо "антиглобалістів" цікавлять сепаратисти на Заході, тоді як в Росії вони не займаються подібною діяльністю, аби уникнути кримінальної відповідальнсоті у вигляді позбавлення волі терміном на 5 років.

"Справа в тому, що в Росії немає сепаратистських рухів. Ми можемо вирушити до будь-якої частини Росії й запитати про сепаратистів, і ви їх не знайдете", - стверджує Іонов.

Читайте такожКаталонія - багатий регіон Іспанії. Та чи зможе її економіка існувати самостійно

За даними видання, іспанські правоохоронці наразі розслідують, чи не допомагали люди Іонова каталонським IT-фахівцям у тому, "щоб щоб клонувати сайти референдуму та створювати боти для поширення повідомлень в соцмережах таких фігур і організацій, як Ассанж, Сноуден, RT або WikiLeaks".

Своєю чергою Іонов особисто підтримує сепаратистів Каталонії й каже, що знайомий з Енріком Фолком з міжнародного секретаріату "Каталонської солідарності за незалежність".

"Мадриду варто було б не застосовувати силу, не продовжувати застосування репресій, а дозволити референдум й потім вступити в перемовини", - зазначає він.

Читайте такожЩо чекає на славетний футбольний клуб "Барселона" після референдуму в Каталонії

За інформацією видання, бюджет московських "антиглобалістів" обраховується десятками тисяч доларів. Ці кошти йдуть з урядових програм Кремля на підтримку "патріотичних та військових" проектів, не приховує сам Іонов.

Окрім того, Іонов був незаконним "спостерігачем" під час влаштованого російськими окупантами псевдореферендуму в Криму на початку 2014 року.