Що чекає на славетний футбольний клуб "Барселона" після референдуму в Каталонії

Дмитро Марценишин
2 жовтня, 2017 понедiлок
15:46

За кого гратиме футбольний клуб "Барселона", якщо Каталонія все таки відділиться від Іспанії

Що відбувається

1 жовтня у Каталонії відбувався референдум про відокремлення цієї автономної області від Іспанії, який офіційний Мадрид не визнав та спробував зірвати голосування. Через це виникли масові сутички прихильників незалежності із поліцією, внаслідок яких постраждало майже 900 людей.

Саме на неділю було заплановано матч 7-го туру чемпіонату Іспанії, у якому "Барселона" мала приймати "Лас-Пальмас". Через безлади у місті, керівництво клубу попросило перенести матч на інший день.

Проте, Професійна футбольна ліга Іспанії (Ла Ліга) відмовила "Барселоні", але при цьому погодилася з пропозицією клубу провести матч за порожніх трибун "Камп Ноу".

Гра без глядачів завершився перемогою каталонців з рахунком 3:0, а президент "Барселони" Хосе Бартомеу заявив, що порожніми трибунами клуб намагався "привернути увагу усього світу до проблем каталонського народу".

Якою є позиція клубу "Барселона"

Футбольний клуб "Барселона" традиційно був одним із головних символів Каталонії. У часи режиму Франко, для місцевих прихильників незалежності, футбол був чи не єдиним способом протистояти Мадриду з його "Реалом" та висловлювати свою позицію.

На матчах "Барселони" традиційними є численні смугасті жовто-червоні прапори Каталонії, за які УЄФА останніми роками регулярно штрафує клуб – через використання символіки із політичним підтекстом на єврокубкових матчах.

Читайте також: Насильство та кров в Іспанії. Чим закінчився референдум про незалежність Каталонії

Природно, що "Барселона" виступила з офіційною заявою на підтримку референдуму.

"Футбольний клуб "Барселона" продовжуватиме підтримувати волю більшості каталонських людей і буде робити це у громадянський, мирний та зразковий спосіб", – заявили у "Барселоні" напередодні голосування.

Хто з гравців підтримав референдум

Жерар Піке

За незалежність Каталонії виступає й чимало зірок "Барселони". Один із найзавзятіших – захисник Жерар Піке, який ніколи не приховував своїх поглядів та відкрито закликав до відокремлення від Іспанії.

"Я відчуваю себе каталонцем і пишаюся вчинком своїх співгромадян. Не було жодної агресії, але влада кинула на нас національну гвардію. Вони, не розбираючись, змішали в одну купу сім'ї, дітей, бабусь і дідусів. Це ще більше розділить Каталонію та Іспанію", - впевнений Піке, який побував на дільниці та проголосував перед камерами.

Також захисник пообіцяв припинити виступи за збірну Іспанію, якщо його позиція буде подразником для команди, та не їхати на чемпіонат світу-2018.

Слід зазначити, що Піке через його постійні заклики до незалежності Каталонії й раніше засуджували вболівальники збірної Іспанії, які на домашніх матчах супроводжують кожну появу на полі барселонця свистом.

Читайте також: Каталонія хоче незалежності від Іспанії. Чи схоже це на український Донбас

Відокремлення від Іспанії підтримують й екс-зірки "Барси" – Карлес Пуйоль та Хаві, які були капітанами клубу.

Знаним прибічником незалежності Каталонії є й найтитулованіший тренер у історії "Барселони" Хосеп Гвардіола, який нині очолює англійський "Манчестер Сіті". Він також взяв участь у невизнаному Іспанією референдумі, проголосувавши поштою, та назвав 1 жовтня днем демократії.

"Це день демократії. Думаю, ті, хто кажуть про незаконність референдуму, помиляються", - сказав Гвардіола.

Чому "Барселона" потрібна Іспанії

Зараз чемпіонат Іспанії з футболу складно собі уявити без "Барселони". Принципове протистояння каталонського клубу з мадридським "Реалом" - це головна родзинка не лише цього турніру. "Ель-Класико" взагалі можна назвати найвідомішим та найпринциповішим футбольним дербі у світі, за яким щоразу стежать у понад сотні країн.

Якщо матч "Барселона" – "Реал" зникне із календаря чемпіонату Іспанії – турнір суттєво втратить свою спортивну привабливість.

Достатньо сказати, що за останні 10 років лише одному клубу – мадридському "Атлетико", вдавалося переривати гегемонію двох грандів. У решті випадків чемпіонами неодмінно ставали "Барселона", чи"Реал".

Про те, що не уявляє собі чемпіонату Іспанії без "Барселони" 1 жовтня вже заявив головний тренер "Реалу" – француз Зінедін Зідан.

"Я навіть не хочу собі цього уявляти. Я не бачу Ла Лігу без "Барселони". Як вболівальник, я хочу, щоб вона грала тут завжди. Сподіваюся, що "Барселона" ніколи не залишить чемпіонат Іспанії", - сказав Зідан.

Падіння спортивного рівня, неодмінно потягне за собою і зниження спонсорського інтересу, який у випадку із "Реалом" та "Барселоною", нині колосальний. Ці клуби входять до трійки найбагатших у світі, поступаючись лише англійському "Манчестер Юнайтед".

За оцінками Forbes нинішня вартість "Барселони" становить $3,6 млрд, а "Реал" коштує $3,5 млрд. Якщо "Барселона" залишить іспанський чемпіонат – вона неодмінно впаде. При чому суттєвіше постраждають саме каталонці.

Де може опинитися "Барселона"

При усіх недоліках, для чемпіонату Іспанії втрата трьох клубів, які грають у найсильнішому дивізіоні – "Барселони", "Еспаньолу" та "Жирони" - не матиме катастрофічних наслідків, адже у турнірі залишиться чимало конкурентоздатних команд, таких, як "Атлетико", "Севілья" та "Валенсія".

А от для каталонських клубів відокремлення обіцяє стати величезною проблемою.

Гіпотетичний чемпіонат Каталонії буде турніром із низьким рівнем конкуренції та заздалегідь відомим результатом. Тому, в тій самій "Барселоні" радше погодяться залишитися у чемпіонаті Іспанії, ніж приректи себе на деградацію.

Наразі про окремий чемпіонат не говорить навіть міністр спорту каталонської автономії Жерар Фігерас.

"Клуби повинні самі вирішити, де вони хочуть грати - в іспанській лізі, або в чемпіонатах сусідніх країн, таких як Італія, Франція чи Англія. Щойно клуби прийдуть до рішення, розпочнуться переговори з федераціями, щодо організації їх виступу в обраному чемпіонаті ", - сказав Фігерас.

Найбільше жадають побачити "Барселону" у чемпіонаті Франції, де найсильнішому клубу – ПСЖ, бракує гідних конкурентів. Тим паче, що у місцевій лізі вже грає одна команда, яка представляє іншу країну – "Монако".

Загалом включення клубів із інших федерацій до своїх національних чемпіонатів не суперечить регламенту ФІФА та УЄФА і активно практикується. Скажімо, валлійський "Свонсі" грає у англійській Прем'єр-лізі, клуби із Сан-Марино виступають у нижчих італійських дивізіонах, а з Андорри – у іспанських.

Що буде далі

Нині спрогнозувати, як буде розгортатися ситуація із "Барселоною", та й із усією Каталонією, складно. Ще перед референдумом президент Лі Ліги Хав'єр Табас погрожував, що у разі відокремлення Каталонії, тамтешнім клубам не дозволять залишатися у чемпіонаті Іспанії.

Але, у такому разі, наразитися на санкції ризикує весь іспанський футбол - за регламентом ФІФА, втручання у справи місцевих федерацій з боку держави заборонене і карається дискваліфікацією клубів та збірної із усіх міжнародних змагань. А відсторонення каталонських клубів можуть трактувати саме так.

Сама "Барселона" поки не вдається до різких кроків та залишається у чемпіонаті Іспанії. Не варто їх очікувати й у подальшому, адже "Барса" це не лише один з найпопулярніших футбольних клубів світу, але й успішний комерційний проект, який приносить великі прибутки.

Тому каталонці, попри весь свій патріотизм, діятимуть виключно за регламентом УЄФА та ФІФА, щоб мінімінізувати втрати. З впевненістю можна сказати лише одне – у чемпіонаті Каталонії "гранатово-сині" грати не збираються.

Чи виступатиме "Барселона" у чемпіонаті Франції, Англії, Італії, або залишиться у Іспанії, з'ясується трохи пізніше. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:40
Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО: причина
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
Більше новин