Каталонія хоче незалежності від Іспанії. Чи схоже це на український Донбас

Дмитро Гомон
1 жовтня, 2017 неділя
16:24

Звідки ростуть ноги в каталонського сепаратизму, який може спровокувати політичну та конституційну кризи Іспанії

Святкування Національного дня Каталонії (Діади) у понеділок відбувалося на фоні пожвавлених дискусій про можливість проведення референдуму за незалежність. Місцева влада іспанської автономії намагається повторити те, що вже вдалося зробити Шотландії.

Щоправда, каталонські політики вірять, що їх підтримає більшість, бо шотландським сепаратистам не пощастило і регіон залишився у складі Великої Британії.

Святкування Національного дня Каталонії у місті Вілафранка-дель-Пенедес. Фото: Reuters

Тему каталонського сепаратизму, як раніше шотландського, дуже любить висвітлювати російська пропаганда. Її мета цілком очевидна: кремлівські рупори намагаються сконструювати картинку об'єднаної Європи, яка тріщить по швах, особливо після Брекзиту.

На додачу, як вважають діячі типу Кисельова, різноманітні європейські референдуми за незалежність дозволять виправдати анексію Криму та "віджим" частини територій Донецької та Луганської областей.

Та проблема в тому, що Каталонію аж ніяк не можна порівнювати навіть історично ані з Кримом, ані з псевдонародними республіками Донбасу.

Звідки ростуть ноги в каталонського сепаратизму

Діада, яку святкують 11 вересня каталонці - свято суперечливе. У Каталонії в цей день згадують про свою національну ідентичність та відмінність від іспанців. До речі, у каталонців і мова своя, яка відрізняється від іспанської. Але історично саме цього дня Каталонія втратила незалежність: у 1714 році Барселона впала після 14 місяців облоги.

Це була остання битва за іспанську корону між двома альянсами європейських монархів. Той, кого підтримали каталонці, війну програв і як покарання король Іспанії Філіпп V скасував усі права та привілеї Королівства Арагона та Каталонії.

Незважаючи на поразку, каталонці зробили цей день святом своєї національної гордості. У Барселоні вони проводять демонстрацію з прапорами Каталонії, багато хто носить стрічки в кольорах цього ж прапору. Біля меморіалу Фосар де лес Моререс каталонці віддають пошану загиблим під час облоги міста та покладають квіти до пам'ятників генерала Джозефа Морагуеса і оборонця міста Рафаеля Казанови.

У часи диктатури Франко свято було заборонене, а Каталонія позбавлена будь-яких прав автономії. Їх відновили у 1980 році - регіон знову отримав власний уряд, парламент, конституцію, прапор та інші атрибути.

Сучасний сепаратизм

Розмови про незалежність Каталонії доволі довго носили маргінальний характер. Проте після глобальної фінансової кризи 2008-2009 років, від якої сильно постраждала Іспанія, вони стали більш системними.

До війни на сході України пояснюючи, чим Каталонія відрізняється від Іспанії, першу часто порівнювали з Донбасом. Промислово розвинутий регіон завжди мав більші доходи, аніж багато інших бідніших іспанських провінцій. Розмови на кшталт "досить годувати Мадрид" відродили серед деяких місцевих мешканців бажання взяти курс на незалежність.

З 2012 року, відзначає The Guardian, Діада перетворилось на відверто політичну подію для прихильників відділення Каталонії від Іспанії. Святкування почало поєднувати в собі одночасно елементи карнавалу, демонстрації та протесту.

Святкування Національного дня Каталонії у місті Вілафранка-дель-Пенедес. Фото: Reuters

"Діада - це історичний день самоствердження та самовираження. Це символічна згадка про свободи, які були втрачені 300 років тому", - цитує видання президента Каталонської національної асамблеї Джорді Санчеса. Його організація є однією з провідних, які виступають за незалежність краю.

Повторити Шотландію

Потужний імпульс для каталонських націоналістів дав референдум за незалежність Шотландії, проведений у 2014 році. Проте на відміну від Великої Британії, центральний уряд Іспанії не має наміру дозволяти подібне дійство.

У Мадриді вказують на конституцію (якої у Великої Британії немає), де сказано, що долю того чи іншого регіону має вирішувати загальнонаціональний, а не місцевий референдум. І послуговуючись цією нормою, іспанський уряд блокує усі спроби каталонського керівництва провести референдум.

Тим не менш, його таки збираються влаштувати і вже призначена дата - 1 жовтня. Уряд автономії на чолі з Карлосом Піджемонтом підписав декрет, а місцевий парламент його в той же день схвалив. Більшість там мають партії, які виступають за відділення Каталонії від Іспанії.

Наступного дня конституційний суд Іспанії призупинив дію ухваленого каталонцями закону про референдум. Він заявив, що вивчить його на відповідність конституції. Та його рішення легко передбачити, бо всі попередні подібні закони він уже блокував.

Друга спроба

У 2014 році каталонський уряд вже пробував влаштувати референдум. Після протистоянь з Мадридом він відмовився від свого наміру й натомість провів символічний "референдум" без юридичних наслідків, назвавши його опитуванням громадської думки.

Нинішні очільники уряду налаштовані рішучіше, принаймні на словах. Президент Женералітету Каталонії Карлос Піджемонт заявив, що готовий сісти в тюрму, але від проведення референдуму не відмовиться.

Карлос Піджемонт. Фото: Reuters

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой налаштований не менш рішучіше. "Жодного референдуму із самовизначення у Каталонії не буде. Що є незаконним, не є демократичним", - заявив він 7 вересня.

Окрім того, іспанська прокуратура готує позови до Піджемонта, членів уряду та парламенту з приводу непокори та зловживання владою. Поліція ж провела обшуки в редакціях двох місцевих газет та друкарні - вочевидь, шукали зразки бюлетенів для голосування на референдумі.

Влада автономії оголосила, що в Національний день Каталонії мобілізує всі можливі ресурси. "У понеділок ми вразимо їх, мирно та демократично, як завжди", - заявив Карлос Піджемонт.

Щодо настроїв самих каталонців з приводу незалежності, то вони суперечливі. І навіть соціологічні опитування не додають ясності. Наприклад, у липні були такі дані: 49% проти незалежності та 41% за. Минулого тижня інше опитування показало, що за незалежність готові голосувати 72% каталонців.

Загорнуті у прапор Естелада (символ незалежної Каталонії) дівчата йдуть повз постери, які також закликають підтримати незалежність. Фото: Reuters

А нещодавнє опитування, проведене на замовлення газети El Pais, яка виступає проти референдуму, показало, що 56% каталонців вважають його незаконним, а результати, якщо він буде проведений - недійсними.

Та як би не вирували політичні пристрасті у Каталонії, війни за незалежність регіону не буде. Можливо, російським пропагандистам і хотілося б крові, як на Донбасі, але це зовсім інша історія.

Там не буде "ополченців", яких створить сусідня країна, скажімо, Франція та буде постачати їм зброю і "відпускників". І ніхто не виганятиме іспанців, відбираючи їхні квартири та автомобілі.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
корупція
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Президент України Володимир Зеленський
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
12:59
Оновлено
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
12:55
окупанти, орки
Росіяни не відпускають із фронту своїх військових, які укладали контракти на пів року, - Спротив
12:47
Ексклюзив
прикордонники
"Надзвичайно серйозно": у Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині
12:45
Росія ДНР ЛНР окуповані території
Британська розвідка розповіла про заходи русифікації на ТОТ України
12:24
США перекинули у Червоне море понад 3 тис. військових
Єменські хусити атакували військовий корабель США дронами
12:16
Чорне море, Крим
Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"
12:14
Росія щодня продукує нові фейки
"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 28 березня
12:01
OPINION
Юрій Ніколов
Чим не догодив "слугам" "Уклон"
11:55
україна українці
Населення України може скоротитися до 25,2 млн у найближчі 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:28
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя для України, ситуація на кордоні, розвиток торгівлі: українська делегація прибула до Польщі
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
Більше новин