Чому варто подивитись другий сезон серіалу "Окуповані"

В Норвегії 29 вересня вийшли дві перші серії нового сезону серіалу "Окуповані". Що ж такого особливого в цьому політичному серіалі де Росія - головне зло

Автор серіалу - відомий норвезький письменник Ю Несбьо. Він вважається найпродаванішим автором детективів в країні і "Окуповані" - теж детектив, хоча і своєрідний. Написавши спочатку сценарій, Несбьо згодом став його продюсером.

На перший сезон серіал отримав $11 млн. і водночас став найдорожчим в історії Норвегії. Згодом, після прем'єри перших серій, і одним із найспішніших. Кількість переглядів "Окупованих" побила рекорди.

Читайте також: 10 найкращих серіалів про політику

Сюжет "Окупованих" досить незвичний. Дії відбуваються в найближчому майбутньому, коли США вийшла з НАТО, а в світі нафтова криза. У Норвегії до влади приходить "зелена" партія, яка вирішує припинити видобуток нафти через зміну клімату.

Але не все так просто: від норвезької нафти залежить ЄС. Не отримавши жодного протесту від Євросоюзу Росія вирішує захопити Норвегію та "мирно" змусити їх не припиняти видобуток нафти та газу. Російські війська вриваються в країну та беруть під контроль усі нафтовидобувні станції. 

В результаті на порушення суверенітету не хочуть реагувати ані ЄС, ані США. Норвегія залишається сама. Прем'єр-міністр країни, розуміючи, що вони не здатні протистояти такій могутній військовій силі, постійно йде на різні поступки.

Перша серія "Окупованих" вийшла у 2015 році, рівно через рік після анексії Криму. Резонанс був очевидним.

Хоч чорновий варіант сценарію був написаний ще у 2008 році, неможливо не проводити аналогію із сучасними подіями в Україні та Сирії. Росія в серіалі показана як агресивний завойовник, який досягає своєї мети будь-яким способом.

Ще до виходу першого сезону, Росія досить негативно відгукунулась про серіал. Посольство Росії в Норвегії заявили, що серіал псує стосунки між країнами та залякує норвежців неіснуючою загрозою зі сходу. Однак "Окупованих" в РФ не заборонили. Але якщо в новому сезоні Росія знову втілюватиме у собі негатив та зло, очікувати від російської влади можна будь-чого.

Новий сезон серіалу складається із 8 серій по 45 хвилин. Кожен епізод буде виходити на норвезькому телеканалі щотижня у п’ятницю аж до листопада. Коли другий сезон серіалу стане доступним для українців - поки невідомо. Зараз можна лише купити серію на норвезькій мові без субтитрів.