Тука пояснив, коли на Донбасі можна буде перейти до амністії бойовиків

Питання амністії учасників незаконних збройних формувань на сході України можна буде розглянути лише після визволення окупованих територій від російсько-терористичних військ

Про це розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука в ефірі Еспресо.TV.

"В жодному - ні в першому законопроекті (про деокупацію - ред.), ні в другому вже законі - нічого не йдеться не про торгівлю (з окупованими територіями - ред.), не про амністію. Щодо амністії, то це теза з попередньої редакції закону, який було прийнято в 2014 році з терміном на три роки. І зараз просто зробили його (закону про особливий статус - ред.) пролонгації", - пояснив він.

За його словами, про амністію можна буде говорити лише після виведення з окупованих районів Донецької та Луганської областей підрозділів російської армії та найманців.

Читайте також: Для чого потрібен пакет законів про Донбас

"Для того щоб унеможливи будь-які спекуляції навколо найбільш гострих тем - зробили доповнення, згідно яких впровадження в дію цього закону має бути лише після запровадження певних умов, зокрема, виведення усіх іноземних збройних формувань за межі держави Україна, контроль над державним кордоном. І лише після цього вже мова може йти і про амністію, і про вибори, і про таке інше", - наголосив він.

Окрім того Тука нагадав, що торгівля з окупованими районами не може зараз вестися ще й тому, що торговельна блокада цих територій впроваджена указом президента.

"У другій редакції цього законопроекту (про деокупацію - ред.), який готується до голосування, йдеться про те, що порядок переміщення товарів через лінію розмежування затверджується керівником Об'єднаного оперативного штабу, який погоджується з нашим міністерством", - додав заступник міністра.