Російські компанії купують продукцію Microsoft попри санкції, - Reuters

Російські державні компанії та організації купували програмне забезпечення Microsoft, незважаючи на санкції

Про це пише Reuters з посилання на дані державних закупівель Росії.

"Тендерні закупівлі, зареєстровані в системі держзакупівель, вказують на прогалини в забезпеченні іноземними урядами та компаніями дотримання американських санкцій, введених проти Росії через анексії Криму", - пише видання.

У кожному разі продукція була придбана у третіх осіб, і видання не знайшло доказів, що Microsoft продавала її безпосередньо організаціям, які знаходяться під санкціями .

"Microsoft твердо прихильна дотриманню правових вимог і в останні тижні вивчає це питання", - йдеться в письмовій відповіді представника Microsoft.

В той же час, люди, які брали участь в п'яти угодах, підтвердили виданню поставку програмного забезпечення від Microsoft.

Видання виявило, що російські держорганізації і кримські підприємства, на які поширюються санкції, придбали не менше 5000 продуктів Microsoft на суму понад 60 мільйонів рублів (близько $1,03 млн).

Ця сума відносно невелика, проте подібне програмне забезпечення вкрай важливе для діяльності багатьох російських компаній і організацій, а також підприємств в Криму. Крім того, база даних держзакупівель не включає приватні компанії, тому масштаб проблеми може виявитися набагато більшим.

"Якщо сьогодні вимкнути всі програмні продукти Microsoft в Криму, 90% економіки Криму просто зупиниться", - сказав один з перепродавців цієї продукції, котрий розмовляв на умовах анонімності.

Так, серед компаній, які перебувають під санкціями та які придбали продукцію Microsoft, знаходяться: концерн "Алмаз-Антей", розробник зенітних ракетних комплексів Бук.  Главдержекспертиза Росії, що бере участь в роботі над проектом мосту через Керченську протоку, а також санаторій "Крим" Міноборони Росії.