Закон про деокупацію "розв'яже руки" СБУ, - Грицак

Голова Служби безпеки України Василь Грицак висловився на підтримку внесеного президентом на розгляд Верховної Ради проекту закону №7163 про повернення окупованих територій

Про це він заявив під час сьогоднішнього брифінгу у відомстві, передає Еспресо.TV

"У зв'язку з прийняттям цього закону я не бачу проблем, тому що насправді біле назветься білим, а війна буде називатися війною", - сказав він.

Окрім того, важливим є те, що в разі прийняття закону Антитерористичний центр (АТЦ) СБУ більше не керуватиме бойовими діями в окремих районах Донецької та Луганської областей. 

Читайте такожДля чого потрібен пакет законів про Донбас

"До прийняття цього закону те, що відбувається на сході, називається АТО, і АТЦ при СБУ має там грати першу скрипку. Але я відверто скажу, на жаль чи на щастя, в штабі АТЦ немає фахівців такого калібру, які б могли керувати сухопутними військами, артилерією, багатьма іншими речами. Фактично АТО управлялася першим заступником начальника АТЦ - командувачем АТО. Як правило, це був чи начальник Генштабу Муженко, або хтось із його заступників, або командувач сухопутними військами", - пояснив Грицак.

Голова СБУ зазначив, що законопроект "приводить все в норму", й він не зменшить можливостей СБУ щодо залучення співробітників служби до визволення окупованих територій, а навпаки розширить їх.

"Законжодним чином не зменшить наших повноважень або функцій. Навпаки, у нас буде менше посередницьких функцій, де ми чисто номінально вважалися... СБУ робила багато тієї роботи, яку вона не повинна була б робити. У нас тепер будуть вільнішими руки" , - сказав він.