Більшість депутатів ПАРЄ "прогуляли" доповідь про український освітній закон

Доповідь у Парламентській Асамблеї Ради Європи щодо українського закону про освіту пропустили більшість депутатів

Про це повідомляє "Укрінформ".

Доповідь зачитав естонський парламентарій Андреас Херкель. Під час доповіді у залі були присутні представники делегацій України, Угорщини та Румунії.

Доповідач з питання "Новий український закон про освіту як головна перепона вивчення національними меншинами рідних мов" визнав, що в Україні справедливим є занепокоєння щодо української мови як державної, та існує необхідність додаткових заходів із посилення її ролі у суспільстві.

"Володіння офіційною мовою держави є чинником соціальної єдності, інтеграції. І це є легітимним правом держави - просувати вивчення своєї офіційної мови. Без сумніву", - наголосив Херкель.

Серед претензій до українського закону він назвав те, що Верховна Рада України розглядала його до того, як відправила на експертизу до Венеціанської комісії. При цьому Херкель додав, що ПАРЄ також має дочекатися висновків кормісії.

"Як доповідач я перебуваю у делікатній ситуації. Адже правові висновки повинні враховувати думку Венеціанської комісії, яка очікується лише наприкінці цього року. Отже, ми на них з нетерпінням очікуємо", - підсумував Херкель.