США йдуть з ЮНЕСКО через "тривалу антиізраїльську позицію"

Держдеп США надіслав ЮНЕСКО офіційне повідомлення про вихід із організації з 31 грудня 2018 року

Про це повідомляє ВВС.

"Це було нелегке рішення, воно відображає стурбованість США у зв'язку із заборгованостями в ЮНЕСКО, необхідністю фундаментальної реформи організації та тривалою упередженою антиізраїльською позицією в ЮНЕСКО", - йдеться у заяві Держдепу.

У відомстві зазначили, що США продовжуватимуть взаємодію з ЮНЕСКО як держава-спостерігач.

Керівництво ЮНЕСКО висловило жаль у зв'язку з рішенням США.

"Хочу висловити глибоке співчуття у зв'язку з рішенням США вийти зі складу ЮНЕСКО", - йдеться в заяві голови організації Ірини Бокової.

ЮНЕСКО - Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури - діє з 1945 року.

У 2011 році до складу ЮНЕСКО як повноправного члена прийняли Палестинську автономію. США та Ізраїль засудили це рішення. США через це призупинили виплату членських внесків.

7 липня ЮНЕСКО внесла до переліку Всесвітньої спадщини Старе місто Хеврона та Печеру Патріархів, розташовані на підконтрольних Ізраїлю палестинських територіях. Організація вказала, що обидва об'єкти перебувають під загрозою.

Рішення викликало негативну реакцію Ізраїлю та США, які наполягали, що в резолюції ішлося тільки про зв'язок Хеврона з ісламською історією і не згадувалося про важливість міста для єврейської культури. У США також заявили, що Печера Патріархів не перебуває під безпосередньою загрозою і включення її до списку ставить під сумнів серйозність підходу організації.

Крім того, президент США Дональд Трамп уже критикував непропорційний, на його думку, внесок США в ООН. На США припадає 22% бюджету ООН і 28% бюджету миротворчих місій.