Рада провалила усі законопроекти про вибори за відкритими списками

Верховна Рада відхилила законопроекти №1068, 1068-1 та 1068-2, ухвалення яких вимагали протестувальники під будівлею парламенту

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Жоден з них не набрав 226 голосів присутніх у залі, аби бути прийнятим у першому читанні та за основу.

Зокрема, законопроект №1068 авторства члена фракції "Опозиційний блок" Юрія Мірошниченко підтримало лише 46 народних обранців, а №1068-1 від фракції "Батьківщина" - 91.

Проект закону №1068-2 від Леоніда Ємця ("Народний фронт") та Віктора Чумака (позафракційний) також не отримав підтримки більшості народних депутатів.

Після цього голова Верховної Ради Андрій Парубій пропонував направити цей законпроект на доопрацювання до профільного комітету, але за таке рішення проголосувало лише 169 нардепів.

Читайте такожВитвір недобросовісних популістів. Чому мітинг під Радою - це не "велика політична реформа"

Після цього Парубій запропонував ще раз проголосувати за законопроект №1068-2 як за єдиний узгоджений законопроект, але це рішення теж не пройшло.

Усі три розглянуті законопроекти пропонували встановити нову парламентську виборчу системи, за якою депутатів до Верховної Ради слід обирати за відкритими регіональними списками політичних партій та блоків. Мажоритарні виборчі округи при цьому скасовувалися б.

На думку розбробників цих законопроектів, таким чином вдалося б послабити можливість застосування адмінресурсу з боку виконавчої влади, а також забезпечити проходження до парламенту нових політичних сил.

Читайте такожПід Радою зібралось 4,5 тисячі людей. Хто вони і чого вимагають