Директор Prozorro розповів про оборудки з пальним в Міноборони

Під час зловживань з постачанням компанією "Трейд Комодіті" пального для Міноборони використовувалися законні можливості

Про це розповів голова державного підприємства Prozorro Василь Задворний в ефірі Еспресо.TV.

"В рамках закупівлі було укладено контракт на певну суму, яку потім була збільшено шляхом укладення додаткових угод", - повідомив він.

При цьому перші їхні закупівлі проводилися не в системі Prozorro, але в ній теж передбачено такий механізм, як подальша зміна розміру угоди.

"Він (механізм зміни розміру угоди - ред.) існує й, окрім того, регламентований законодавством", - зазначив Задворний.

За його словами, це є поширеною світовою практикою, яка пов'язана з тим, що на ринку може змінитися кон'юнктура або замовник може не завжди правильно спланувати свої закупівлі.

"Відповідно, може статися ситуація, коли треба відміняти торги, які вже відбулися за старою ціною, або змінювати ціну, передбачену в контракті", - пояснив Задворний.

Разом з тим, за законом така зміна ціни не може відбуватися просто так 

"Й електронна система тут насправді виконує свою основну функцію, вона дає можливість будь-кому - і слідчим, і звичайним громадянам - подивитися й з'ясувати: а які ж саме були обґрунтування такої зміни ціни", - додав директор Prozorro.

При цьому боротися із цим "вікном можливостей" для шахраїв можливо лише за наявність контролюючих органів, законопроект про створення яких вже зареєстровано у парламенті.

"Наразі ж ми ніби ліхтариком підсвічуємо ситуації, у т.ч. й проблемні ситуації", - підсумував Задворний.