Рим не проти розширити фінансові автономії Венето і Ломбардії

Уряд Італії поважатиме результати референдумів, які пройшли в неділю у регіонах Венето та Ломбардія, та готовий обговорити з ними розширення фінансової автономії

Про це заявив молодший міністр з регіональних справ Італії Джанклаудіо Бресса, повідомляє Politico.

"За словами міністра, уряд готовий до відкриття переговорів для визначення умов та форм більшої автономії", - йдеться у повідомленні.

Губернатор Венето Лука Зайя заявив, що хоче, аби у цьому регіоні залишалося 90% податків. Президент Ломбардії Роберто Мароні представить Риму пропозицію щодо розширення автономії впродовж двох тижнів.

Жителі двох найбагатших північних областей Італії - Ломбардії і Венето 22 жовтня проголосували за розширення повноважень своїх регіонів, щоб зменшити залежність від Риму.

Читайте також: У Європі не існує жодної країни без сепаратизму. Історії земель, які роками мріють про незалежність

За попередніми даними, в Ломбардії за автономію проголосували 95% виборців при явці в 40%. Правом голосу в Ломбардії володіють 8 мільйонів людей. У Венето - 98% при явці 60%. Число виборців в області складає близько 4 млн людей. Після підрахунку голосів глави регіонів проведуть переговори з владою Італії.

Референдуми не передбачають повну незалежність від Риму, і схвалені Конституційним судом Італії. Статус автономії дасть Венето і Ломбардії право самостійно регулювати питання імміграції та безпеки, а також розпоряджатися податками. Агентство  AP зазначило, що референдум може серйозно вплинути на економічний добробут і цілісність Італії - на частку Ломбардії і Венето доводиться майже 30% італійського ВВП.