Україна почала продавати Канаді турбодвигуни, спецавто та ще 152 нових видів товарів

Україна почала експортувати до Канади 154 нові товарні позиції, зокрема легкові автомобілі спецпризначення на $3 млн, мідні бруси і профілі на $2,9 млн і турбореактивні двигуни на $1 млн

Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська, передає "Інтерфакс-Україна".

Урядовець зазначила, що в грошовому вираженні нові 154 експортні позиції складають $10,2 млн. При цьому загальний експорт товарів до Канади за вісім місяців поточного року виріс на 70,9%, або на $12,9 млн у порівнянні з січнем-серпнем 2016 року - до $31,2 млн.

"Найбільший приріст показали несировинні товари. Зростання стосується таких позицій як пристрої на рідких кристалах, звукове електрообладнання, борошно, обладнання для обробки гуми й пластмаси, апаратура з використанням рентгена, друкарське обладнання. Щодо аграрної продукції - сік, мед, соняшникова олія. Тобто, ростуть позиції з високою доданою вартістю", - розповіла Микольська.

Чиновник додала, що у подальшому передбачене укладення угод між сертифікаційними центрами України і Канади, що спростить визнання сертифікатів, виданих на території обох країн і надасть можливість здешевити експортно-імпортні операції.

Читайте також. Як українська економіка пробивається до ЄС. 7 фактів

Посол Канади в Україні Роман Ващук уточнив, що найбільше зростає експорт у нових нішевих сегментах, в деяких із них приріст становить від 500% до 8000%.

"Такі цифри означають, що відбувається заповнення нових ніш, раніше не зайнятих. Йдеться про такі товари, як енергетичне обладнання, агротехніка. Досвід показує, що зростання експорту відбувається спочатку за рахунок заповнення нових ніш і лише тоді переходить до розширення вже наявних секторів експорту", - сказав Ващук.

За словами дипломата, процес сертифікації товарів для експорту до Канади спрощуватиметься, оскільки між Канадою та ЄС запущено поступову гармонізацію сертифікацією, і аналогічний процес відбувається між Україною та ЄС.