Українську мову у школах нацменшин вивчатимуть за системою "60 на 40", - Гриневич

Міністерство освіти й науки заявляє, що до кожної національної меншини буде індивідуальний підхід у питанні застосування мовних норм закону "Про освіту"

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти й науки за підсумками зустрічі міністра освіти Лілії Гриневич із послом Латвії Юрісом Пойкансом.

На зустрічі обговорювалася латиська система розподілу мов навчання у середніх загальноосвітніх школах, більш відома як система "60 на 40".

За словами Гриневич, співвідношення 60 на 40, де 60% часу доведеться вивчати навчальні предмети державною мовою, а на рідну мову залишиться 40% - саме те, що Україна хоче бачити в старших класах шкіл нацменшин.

Читайте такожНа Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

Зокрема, передбачається, що кількість предметів, що вивчається українською, буде поступово зростати з 5 класу і доходити до співвідношення 60 на 40 в 10-му класі.

"Однак до кожної меншини застосують індивідуальний підхід, який буде залежати від особливостей меншини і її педагогічних потреб", - ідеться в повідомленні.

Своєю чергою посол запросив Гриневич відвідати Ригу з робочим візитом для вивчення моделі "60 на 40", яка працює в Латвії.