В Естонії штучному інтелекту хочуть надати деякі юридичні права

Міністерство економіки Естонії розробляє законопроект про юридичний статус штучного інтелекту в правових спорах

Про це заявив відповідальний за ІТ-стратегію уряду Естонії Сіім Сіккут, передає Bloomberg.

Зокрема пропонується ввести спеціальний термін "робот-агент" - дещо середнє між окремою юридичною особою та об'єктом власності.

"Якщо ми скористаємося цією можливістю на рівні уряду, то станемо першопрохідцями в цій області та прикладом для інших країн", - сказав Сіккут.

Сіккут також зазначив, що естонський уряд - перший у світі, який готує закон про робототехніку та штучний інтелект і висловив сподівання, що врегулювати це питання вдасться впродовж кількох років. При цьому естонському уряду необхідно необхідно отримати достатню політичну підтримку для продовження проекту.

Попри те, що автоматизація впроваджується для юридичного регулювання у багатьох країнах, Естонія застосовує нові технології швидше за інших. Країна з населенням 1,3 млн осіб першою ввела цифровий документообіг в уряді, загальнонаціональне інтернет-голосування та віддалений доступ до державних послуг для іноземців, відомий як електронне громадянство або E-residency. 

Крім того, парламент Естонії дозволив таллінському стартапу Starship Technologies, створеному засновниками Skype, використовувати роботів для доставки посилок.