Шахрай заробив на схемі "ваш родич у поліції" 1,3 млн грн, поки сидів у колонії

Кіберполіція затримала організатора масштабної шахрайської схеми "ваш родич у поліції", який діяв з території колонії на окупованій території Луганської області

Про це повідомляє прес-центр Нацполіції України. 

З'ясувалося, що шахраї виманювали гроші у людей за схемою "ваш родич у поліції", а також за допомогою розсилки фейкових смс-повідомлень від імені "Ощадбанку" та "ПриватБанку".

Ще у травні трьом учасникам цієї злочинної групи повідомили про підозру у вчиненні 78 злочинів, зокрема шахрайства та незаконного втручання у роботу комп'ютерних мереж. Зловмисники завдали збитків понад 1,3 мільйона гривень, а за оперативною інформацією, збитки можуть сягати 4 мільйонів гривень. Гроші злочинці витрачали на свої потреби. 

Шахраї дзвонили потерпілим з виправної колонії на окупованій території Луганщини. Також з'ясувалося, що частина злочинців перебуває у СІЗО в Полтавській області. Там провели обшуки, в результаті чого все керівництво СІЗО було звільнено.

"Під час обшуків в камерах ув’язнених поліцейські вилучили більше 20 мобільних телефонів, Wi-Fi – роутер, флеш-карти, наркотичні речовини, алкоголь, заточки, гроші та чорнові записи", - розповіли у поліції. 

Одним з організаторів схеми виявився 40-річний чоловік, який відбував покарання у колоній на окупованій Луганщині. Там він мав статус "смотрящего". Його в результаті затримали, коли він намагався перетнути пункт пропуску "Станиця Луганська" після звільнення з колонії.

Зловмисника заарештували на 2 місяці із заставою 1,2 мільйона гривень, йому ще можуть повідомити про підозру  у вчиненні ще 41 злочину. 

"На даний час частині потерпілих вже відшкодовано збитки завдані діями учасників злочинної групи", - підсумували у поліції.