Омбудсмен звернеться в ГПУ через хлопців, яких з вечірки відправляють в армію

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернеться до Генпрокуратури через затримання та відправлення громадян у військкомат з нічного клубу Jugendhub у Києві

Про це вона наголосила на прес-конференції, передає "РБК-Україна".

Уповноважена з прав людини наголосила, що це затримання є незаконним.

"В даному випадку моє реагування буде. З одного боку, це подання на ім'я міністра оборони щодо неприпустимість таких дій, що суперечать закону і повинні проходити по-іншому. З іншого боку, це звернення до прокурора Києва і в Генпрокуратуру з тим, щоб були внесені відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань через незаконне позбавленням волі осіб, які були затримані в цьому розподільному пункті", - заявила Лутковська.

За її словами, військкомат має право оголосити в розшук людину, яка не з'являється на призов. У такому разі органи Нацполіції, які знаходять відповідну особа, мають право доставити його до військкомату. Однак військкомат не має права робити це самостійно.

Як зазначила Лутковська, поліцейські провели рейд в нічному клубі на підставі постанови суду, тому мали принаймні одну законну підставу для проведення обшуку. Однак правозахисники не можуть оцінити дії правоохоронців, зокрема щодо застосування надмірної фізичної сили під час слідчих дій, з причини відсутності камер спостереження в приміщенні клубу.