Прокуратура Німеччини викрила корупційну схему "омолодження" євроблях для України

Прокуратура німецького міста Галле порушила кримінальну справу проти трьох посадовців за підозрою у фальшуванні реєстраційних документів авто, призначених для вивезення до України

Як повідомив представник прокуратури Галле, головна підозра полягає в тому, що посадовці за грошову винагороду брали участь у корупційній схемі, "омолоджуючи" реєстраційні документи для автомобілів, які ввозилися в Україну, інформує Deutsche Welle.

Як пояснив голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, подібні корупційні схеми грунтуються на різниці між вартістю автомобілів, що зійшли з конвеєра до і після 2010 року.

"На автомобілі, які молодше 2010-го року з об'ємом двигуна, наприклад, у 1,5 літра, акциз становить 0,063 євро за кубічний сантиметр. За такий автомобіль слід сплатити лише 93 євро, а за таке ж авто старше 2010 року - вже 2225 євро", - каже Назаренко.

Експерт додає, що зазвичай "провернути" таку схему в Україні неможливо без участі українських митників, адже вони можуть легко перевірити відповідність машини дозвільним документам за допомогою VIN-коду, що вибитий на кузові.

Однак, згідно з повідомленнями ЗМІ, вийти на слід нечесних чиновниць допомогла саме інформація з України. За даними прокуратури, до оборудки також були причетні три автодилери з Галле.

Читайте також: Наскільки здешевить вживані авто двадцятикратне зменшення акцизу

Автодилери, що прагнули позбутися старих непривабливих автівок, працювали у змові з чиновницями з відомства реєстрації. Ті "знімали" із супровідних документів на машину кілька "зайвих" років, а після цього авто із новим "свідоцтвом про народження" вирушало на український кордон і ввозилося за низьким акцизом.

Читайте також: Машини на єврономерах почали активно штрафувати. Що відбувається

На сьогодні виявлено щонайменше 82 автомобілі, реєстраційна документація яких викликає підозри у слідчих. Розслідування у справі розпочали ще у серпні. Тоді ж були проведені й обшуки в офісах автодилерів та відомствах реєстрації авто.

Про підозрюваних співробітниць відомо, що одна з них працювала у Галле, дві інші - у Кетені. Їм загрожує покарання строком від шести місяців до п'яти років позбавлення волі.