Волкер розповів, які варіанти має Росія щодо Донбасу

Спеціальний представник США в Україні Курт Волкер заперечив можливість перетворення ситуації на Донбасу у тривалий конфлікт

Про це він розповів під час брифінгу у Вашингтоні, передає "Голос Америки".

"Росія має два варіанти дій на Донбасі. Якщо вони хочуть створити заморожений конфлікт, як в Абхазії, Південній Осетії, чи Придністров’ї, то це буде їм багато коштувати", - пояснив Волкер.

Іншим варіантом розвитку подій є повний вивід російських військ з тимчасово окупованих окремих районів Донецької та Луганської областей.

"Альтернатива - це коли Росія виведе свої сили і сприятиме розміщенню миротворців ООН, що принесе всім мир і дозволить просуватись у втіленні Мінського процесу. Це - другий сценарій", - наголосив Волкер.

Читайте також"Росії не можна спускати все з рук". Що треба знати про представника США по Україні Курта Волкера

При цьому політик заперечив можливість перетворення ситуації на тривалий конфлікт.

"Міжнародна спільнота не хоче ще одного Кіпру. Не знаю скільки років вже є миротворці на Кіпрі. Не думаю, що цього хоче і Україна. Вона хоче відновити суверенітет на власній території і тому має стимули для втілення Мінських домовленостей", - додав спецпредставник Сполучених Штатів.

Він нагадав, що під час перемовин росіяни вимагають саме виконання політичних аспектів Мінських домовленостей.

"Для росіян важливо бачити політичні кроки від України в рамках Мінського процесу. Наприклад, той факт, що Україна поновила закон про спеціальний статус 6 жовтня є важливим політичним кроком від України, який показав, що вона притримується введення спеціального статусу коли це буде можливо", - підсумував Волкер.