Рада підтримала вибори за відкритими списками у першому читанні

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект №3112-1 щодо Виборчого кодексу України

За відповідне рішення проголосували 226 депутатів, повідомляє Еспресо.TV.

Як пояснив депутат від БПП Олександр Черненко, документом пропонується поділити Україну на 27 виборчих регіонів на час проведення парламентських виборів. 

"У кожному із цих регіонів партії висувають свої списки, виборець обов’язково голосує за одну із цих партій і за бажанням, це вже його добра воля, - за когось із кандидатів, кого партія висунула саме в цьому регіоні. Таким чином рейтингуючи цих кандидатів, - це коли керівник партії не може вплинути на місце кандидата у списку на шанси його проходження, а на це впливає виключно виборець", - наголосив він. 

Відповідно до закону, в Україні мають вввести "відкриті" списки кандидатів, що вимагає створення регіональних виборчих округів. Таким чином, українці голосуватимуть не лише за партію, а й за окремого кандидата. 

Партії треба буде висунути єдиний список кандидатів під час з'їзду. З нього партія формуватиме регіональні списки кандидатів для кожного виборчого регіону. Регіональний список має включати щонайменше п'ять кандидатів.

Цей проект є альтернативним до проекту закону №3112, який депутати не ухвалили. 

Як пояснив під час засідання ініціатор законопроекту №3112 - член депутатської групи "Партія "Відродження" Валерій Писаренко, законопроект передбачає введення пропорційної системи виборів з відкритими списками.

"Це дасть можливість побороти політичну корупцію, маніпуляції та зловживання. З'явиться реальна конкуренція між політичними партіями", - наголосив він. 

За його словами, суб'єктами висування кандидатів у депутати є політичні партії без можливості об'єднання в блоки.

Відповідно до документу:

- єдиний загальнодержавний виборчий округ буде включати всю територію України та закордонний виборчий округ та поділятиметься на 450 відносно рівних за кількістю виборців округів;

- кожна політична партія має право висунути по одному кандидату в депутати в кожному виборчому окрузі;

- кожний виборчий округ буде мати свій бюлетень;

- депутатами стануть найбільш рейтингові кандидати, які подолають прохідний бар'єр 3%;

- результати виборів встановлює Центральна виборча комісія у 4 кроки:

Зазначимо, що мітингувальники, які 17 жовтня влаштували акцію протесту під парламентом, вимагали створення в країні пропорційної виборчої системи за так званими відкритими списками політичних партій.

Читайте також: Під Радою зібралось 4,5 тисячі людей. Хто вони і чого вимагають