Рада зробила перший крок до великої приватизації

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №7066 про приватизацію державного майна

За проект закону віддали голоси 258 депутатів, повідомляє Еспресо.TV.

Ініціатором законопроекту виступив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Напередодні у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі пояснили, навіщо уряд запропонував такі зміни у законодавстві.

Проблема полягає у тому, що в Україні зараз близько 3500 державних підприємств, більшість з яких - неприбуткові. Приватизація дозволить скоротити їхню кількість, а також знайти стратегічного інвестора, який буде розвивати виробництво, закуповуватиме сучасне обладнання та зможе виплачувати працівникам високу ринкову зарплатню.

Читайте також: Спалити чи здихатись за 100 грн. Чому давно потрібно було продати держпідприємства

Документ пропонує розділити об'єкти приватизації на дві групи - велику та малу, а також розширити їхнє коло. Закон забезпечує конкуренцію серед покупців за рахунок розширення кола інвесторів та захист їхніх прав.

Новий законопроект передбачає, що:

В плани з приватизації-2018 входить продаж дорогих і найбільш привабливих для інвесторів підприємств. У 2018 році Фонддержмайна хоче продати "Центренерго", "Турбоатом", шість енергетичних компаній, Аграрний фонд, Державну продовольчо-зернову корпорацію України, об'єкти малої приватизації.

Також планується продаж акцій Миколаївської, Дніпровської і Херсонської ТЕЦ, а також Запоріжжя-, Миколаїв-, Тернопіль-, Харків-, Хмельницьк- і Черкасиобленерго.

Зазначимо, що ухвалення закону про приватизацію є однією з головних вимог МВФ для надання Україні наступного траншу.