Він вам більше не терапевт: Як в МОЗ "прокачали" назви медичних професій

Відповідно до міжнародної класифікації та нормативів Європейського Союзу в Україні з 1 листопада вступили у дію зміни до класифікатора професій, в якому змінилися і назви медичних посад

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.
 
Серед нововведених професійних назв: “лікар внутрішньої медицини”, “асистент ерготерапевта”, “асистент фізичного терапевта”, “парамедик”, “екстрений медичний технік”, “інструктор з надання догоспітальної допомоги”, “інструктор з надання першої допомоги”.

Отже, звичні назви зміняться:

1. "Фельдшер з медицини невідкладних станів" на "парамедик".

2. “Лікар-терапевт” на “лікар внутрішньої медицини”.

3. “Сестра медична з лікувальної фізкультури” та “сестра медична з масажу” зміняться на “асистент фізичного терапевта”.

4. "Інструктор з трудової терапії” та “інструктор з трудової адаптації” змінено на “асистент ерготерапевта”.

Читайте також: Як працюватиме страхова медицина в Україні. Пояснення Уляни Супрун

Також, відповідно до міжнародної класифікації скасували такі професійні назви робіт, як: “лікар-терапевт дільничий”, “лікар-терапевт підлітковий”, “лікар-терапевт цехової лікарської дільниці”, “фахівець з фізичної реабілітації”.

Читайте також: Медична реформа. За що доведеться платити українцям

В МОЗ наголошують, що скасування посад чи звільнення медичних працівників не буде. "Медики з відповідною освітою та навичками автоматично займатимуть посади з новими професійними назвами, з подальшим проходженням курсів підвищення кваліфікації", - йдеться в повідомленні. Класифікатор професій використовується для запису про роботу у трудові книжки працівників.