В'ятровичу заборонили в'їзд до Польщі, - польські ЗМІ

Міністерство закордонних справ Польщі заборонило в'їзд в країну директору Українського інституту національної пам'яті Володимиру В'ятровичу

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Dziennik.pl.

Інформацію про таке рішення В'ятрович розмістив у себе на Facebook, проте він теж подає це як поки що не підтверджену інформацію.

"Вже кілька років є персоною нон-ґрата в Росії. Нині кажуть отримав заборону в‘їзду в Польщу. Мене більше не покоїть не обмеження власного пересування, а те, що демократична Польща зазвучала в унісон з авторитарною Росією", - прокоментував він.

У посольстві України в Варшаві на запит Еспресо.TV з цього питання відповіли наступним чином:  "Ми перевіряємо цю інформацію. Офіційного підтвердження наразі немає".

Нещодавно міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський оголосив, що його відомством створюється "чорний список" українців (зокрема, держпосадовців та політиків), котрим буде офіційно заборонено в'їзд до Польщі. При цьому ці прізвища не озвучуватимуться. Міністр пропонує, щоб усі, хто буде у списку, вже на кордоні з'ясовували, чи можуть вони потрапити до Польщі.

Читайте такожПольща-Україна: Чи вдасться не зруйнувати підточену дружбу

"Ми починаємо процедури, які не дозволятимуть приїзд до Польщі людей, які займають "вкрай антипольські позиції". Люди, котрі нарочито вдягають мундири СС "Галичина" до Польщі не в'їдуть", - заявив нещодавно міністр в ефірі польського телеканалу TVP. 

Також Ващиковський уточнив, що йдеться про тих, хто на рівні влади блокує ексгумацію польських поховань в Україні та встановлення на цих місцях пам'ятних знаків. За даними польських ЗМІ, тут голова МЗС Польщі, можливо, має на увазі секретаря української Державної комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремету, який нібито заборонив вивчення польського поховання біля села Костюхнівка Маневицького району Волинської області.

Позицію Ващиковського щодо обмежень на в'їзд підтримав президент Анджей Дуда.