В США схвалили цифрові таблетки, які відстежують прийом ліків

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США 13 листопада вперше схвалило цифрову таблетку Abilify MyCite

Про це йдеться на сайті установи.

Таблетка оснащена "їстівним" сенсором, який повідомляє лікарям, коли пацієнт приймав ліки і чи приймав їх  взагалі. Пігулка призначена для лікування шизофренії, біполярного розладу і депресії у дорослих пацієнтів.

Згідно з повідомленням управління, таблетка відправляє дані, отримані за допомогою сенсора в таблетці, на знімний сенсор. Він надсилає інформацію в додаток для смартфона, і пацієнти самі зможуть стежити за прийомом ліків. Вони також можуть надати доступ до цієї інформації своєму лікарю.

У розмові з The New York Times медичні експерти відзначили, що недотримання рецептів обходиться пацієнтам в $100 мільярдів, в більшості випадків через те, що вони хворіють ще сильніше і їм потрібне додаткове лікування або госпіталізація.

"Коли пацієнти не дотримуються способу життя або прийому ліків, прописаних для них, можуть виникнути значні наслідки, які погано відбиваються на пацієнта і досить дорого обходяться",-прокоментував Вільям Шранка, провідний лікар в медичному центрі університету Піттсбурга.

Нова таблетка - спільна розробка компанії Otsuka - виробника ліків Abilify (ліки, яке прописують при біполярних розладах, шизофренії і депресії) і каліфорнійської корпроаціі Proteus, яка займалася розробкою сенсора.

Пацієнти, які погодилися приймати такі таблетки, повинні підписати угоду. Вони дозволять лікарям і ще чотирьом людям, наприклад, членам сім'ї, отримувати дані пацієнта про те, коли і скільки ліків він випив. Пацієнти зможуть заблокувати передачу даних за допомогою спеціального додатку для смартфонів. Наразі сенсорні таблетки тестуються людьми з ВІЛ, хворобами серця, діабетом і тими, хто пережив інсульт.

Пігулка також допоможе з'ясувати, чи не забагато знеболювальних приймає пацієнт після операції, і чи правильно учасники клінічних випробувань п'ють ліки. Крім того, цифрова таблетка може стати умовою для звільнення людей з психіатричної клініки, які часто не приймають призначені пігулки.

Сенсор, в якому міститься мідь, магній і силікон, виробляє електросигнал, коли його кропить шлунковий сік. Як він реагує на їжу – поки не зрозуміло. Через кілька хвилин сигнал вловлює сенсор. Його потрібно носити на лівій стороні грудей і змінювати кожні сім днів.

Сенсор надсилає лікарю дату та час прийому таблетки, а пацієнт може відзначити свої показники в додатку – настрій та тривалість відпочинку, - вони потраплять в базу даних.

Спочатку Abilify MyCite отримає обмежена кількість людей. У 2018 році таблетки хочуть запустити в продаж. Скільки вони коштуватимуть, поки невідомо. Також немає доказів на користь того, що вони дійсно допоможуть поліпшити прийом ліків. Зараз підтверджено лише той факт, що Abilify MyCite може відстежувати дозування.