Глава німецької розвідки назвав Росію загрозою та порадив "не плекати надію щодо Криму"

Глава німецької розвідки Бруно Каль заявив, що вбачає у Росії потенційну загрозу та не бачить ознак для покращення стосунків

Про це Каль сказав під час виступу у Фонді Ганса Зайделя в Мюнхені, передає "Європейська правда".

Каль перебуває на посаді з 2016 року і за цей час дав лише два інтерв’ю. Зазвичай Федеральна розвідувальна служба не виступає з публічним аналізом безпекової ситуації повідомляючи свої висновки лише федеральному уряду. Під час виступу в Мюнхені Каль вперше чітко висловив застереження щодо політики безпеки.

Глава німецької розвідки зазначив, що за правління Путіна немає приводів для сподівань на покращення стосунків з Росією, а концентрація влади в одних руках свідчить про подальші труднощі. Каль також заявив, що "не варто більше плекати надії щодо Криму" та наголосив, що силові амбіції Росії зростатимуть.

Після масштабних спільних російсько-білоруських військових маневрів німецька розвідувальна служба зафіксувала "вражаючу" модернізацію озброєння та навичок керування військами у всьому військовому окрузі "Захід", особливо на півночі та півдні. За словами глави розвідки, Росія намагається прагне лідерської ролі на європейському континенті, маючи на меті послабити ЄС і відштовхнути США, зіпсувавши їхні стосунки.

"Замість партнера у сфері європейської безпеки ми маємо потенційну загрозу. Глобальнополітичний гравець Росія повернулася, вона залишатиметься незручним сусідом", - застеріг глава німецької спецслужби.

Водночас Каль закликав налагоджувати зв'язки з Росією, тримаючи відкритими канали спілкування.