Голосування Білорусі в ООН - це другий ніж в спину Україні, - Геращенко

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко заявила, що голосування Білорусі проти оновленої резолюції по ситуації з правами людини в окупованому Криму суперечить її заявам про нейтральність у російсько-українському конфлікті на Донбасі

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

"Сьогодні поїздка в Мінськ дається особливо важко. У вівторок третій комітет ООН проголосував оновлену, жорстку і дуже важливу резолюцію по ситуації з правами людини в окупованому Криму. За - більше 70 країн, майже стільки ж утрималися. Проти - лише 25. Серед них - Білорусь. Разом з РФ, звичайно. Це - не нейтральна позиція, а цілком конкретна. Нейтральні країни бодай утрималися, Білорусі знову не вистачило "нейтральності" для інакшої від РФ позиції", - написала Геращенко.

Вона зауважила, що при цьому Мінськ претендує на певні миротворчі лаври, наголошуючи, що створює нейтральний майданчик для переговорів по Донбасу.

"Я, як український політик і як учасник переговорів у мінських групах, розцінюю вчорашнє голосування білоруської делегації в третьому комітеті ООН по резолюції по Криму як таке, яке йде врозріз з гучними заявами про нейтральність. Це другий ніж в спину Україні. Після подібного минулорічного голосування", - зазначила Геращенко.

Вона додала, що виклала свою позицію "максимально дипломатично, мовчати не вважаю за можливе".

Нагадаємо, Білорусь була однією з 3 держав Європейського континенту, які проголосували проти попереднього затвердження резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо порушення прав людини в Криму. Також проти висловилися Сербія, та, власне, Росія.