Усі згадки про Мінські домовленості забрали з законопроекту про деокупацію, - нардеп

Мінські домовленості не згадуються у кінцевому варіанті законопроекту про деокупацію окремих районів Донецької та Луганської областей (інша назва - закон про реінтеграцію)

Про це заявив секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, народний депутат Іван Вінник, передає Еспресо.TV.

"Мінські домовленості відозмінюються під час переговорів, залежно від позицій сторін. Це не є предметом законодавства чи актом, рифікованим Верховною Радою, тому на виконання доречних пропозицій від колег-депутатів ми забрали усі згадки про Мінські домовленості і будь-які натяки на їх реалізацію", - повідомив депутат.

При цьому у законі - в преамбулі та у тексті закону - двічі згадується про те, що Україна підтримує дипломатичний шлях вирішення конфлікту.

"Тому якщо Путін захоче добровільно вийти (з території України - ред.) ми проти цього не заперечуватиме. Єдине, що потім подамо позов про рерацію - відшкодування збитків у зв'язку з його діями в Україні", - наголосив Вінник.

Читайте такожДля чого потрібен пакет законів про Донбас

Разом з тим Вінник зазначив, що остаточної редакції закону про деокупацію ще немає, оскільки потрібно доопрацювати ст. 10 закону "в частині повноважень, термінів та умов застосування спеціальних заходів, які передбачені для забезпечення національної  безпеки".

За його словами, йдеться про те, "що може робити український воїн, коли він може стріляти, чи може воїн застосовувати зброю, чому він фактично звільняється від відповідальності - щоб не було таких ситуацій як з Колмогоровим, коли людина захищала незалежність України, а зараз змушена захищатися в судах у зв'язку з обвинуваченням у навмисному вбивстві".

"Ми спеціально для цього ввели ст. 10 і максимально хочемо відвести претензії від українського воїна як в українському суді, так і в міжнародних судах, включно з Гаагою", - пояснив нардеп.

Читайте також: Застрелив жінку, виконуючи наказ. Історія прикордонника Колмогорова, якого хочуть посадити на 13 років

За його власною оцінкою, готовий текст законопроекту парламентський комітет з нацбезпеки зможе представити сесійній залі "за 2 тижні - у грудні".

Тривалий процес підготовки документу до остаточного голосування у Раді політик пояснив небезпекою позовів з боку країни-агресора чи її представників.

"Розуміючи потенційні ризики позовів, які Росія подаватиме через своїх агентів впливу чи "п'яту колону" у зв'язку з прийняттям цього резонансного, на їхній погляд, законодавчого акту, ми максимально намагалися вичитистити закон від будь-яких зачіпок, шпарин", - додав Вінник.