Литовські "євробляхи" для українців масово оформлюють на підставних білорусів за $20

Жителі Білорусі масово допомагають оформлювати ввезення до України автомобілів із литовськими номерами, виступаючи підставними особами при оформленні транзитного режиму

Про це йдеться в розслідуванні видання "Белорусский партизан".

За даними видання, до українсько-білоруського кордону організовують тури білорусів, яким за участь у митній процедурі платять від $10 до $30. З деяких білоруських деревень "підзаробити" в таких турах їздить більшість населення. При цьому білоруси не дуже цікавляться, на що саме підписуються: одним кажуть, що треба допомогти українцям розмитнити авто, іншим - що просто "посидіти в машині".

Читайте також. Машини на єврономерах почали активно штрафувати. Що відбувається

Учасники таких оформлень розповіли про деталі схеми. За їхніми словами, цей "бізнес" у Білорусі контролюють три людини. Вони телефонують українським замовникам, які повідомляють кількість машин. Потім посередники шукають людей, на яких "повісять" транзит авто. "Добровольці" скидають по інтернету свої фото та дані "роботодавцям" і чекають на тур до кордону.

"На кордоні у цих хлопців все домовлено. Даєш їм паспорт і просто сидиш в машині. Як тільки паспорта людей принесуть, європейські машини перетинають український кордон. Потім одразу пригальмовують і всі білоруси виходять з автомобілів. Машини швидко їдуть, і тільки після того, як вони поїхали, до тебе підходить людина і віддає гроші. Ми їм скидали документи на Viber, вони вже при зустрічі нас знають і розподіляють за певними машинам", - розповів учасник схеми.

Читайте також. Яким має бути закон про легалізацію авто на іноземних "бляхах"

Підставні особи ризикують у схемі найбільше - в подальшому після закінчення терміну транзиту за машини, які не виїхали з України, на них може накласти штрафи українська держава. При цьому отримують вони менше за всіх. Водночас організатори "турів" на місцях, які нічим не ризикують, заробляють до $300.

"Український покупець платить $240 за тимчасової ввезення на рік людині, який возиться з паперами на кордоні. Той платить посереднику з Білорусі $50-80 за людину, а посередник вже шукає місцевого і платить йому $20-25. Набрав 4 людини, привіз їх, заплатив по "двадцятці" - отримав $240.Із деяких сіл мало не всі жителі їздять. Машина не розмитнюється, залишається на номерах ЄС. За кермо нікого не садять, назад відправляють пішки через кордон", - розповів один із інформаторів видання.

В українській митній службі на запит видання відповіли, що штрафи для підставних осіб можуть скласти до $960.