Туск закликав ЄС якнайшвидше підпорядкувати російський "Північний потік-2" європейським законам

Глава Євроради Дональд Туск закликав країни ЄС швидко погодити пропозицію Єврокомісії з підпорядкування європейським законам газогону "Північний потік-2"

Про це йдеться в листі Туска головам 28 країн ЄС, передає Reuters

"Я хотів би закликати вас до швидких дій за цією пропозицією. Час має велике значення, якщо ми хочемо досягти цілей енергетичного союзу ЄС", - заявив Туск.

Єврокомісія пропонує змінити визначення поняття "інтерконектор". У чинній директиві воно означає трубопроводи, які пов'язують газотранспортні системи держав-членів ЄС. Зміни визначають інтерконектор як "трубопровід, що перетинає або поєднує кордони між державами-членами чи між державами-членами та третіми країнами до кордону юрисдикції ЄС".

Внаслідок ухвалення таких змін Газова директива поширюватиметься на роботу трубопроводів до та з третіх країн, включно з наявними та майбутніми трубопроводами. Таким чином, Єврокомісія поширить свої повноваження і на "Північний потік-2" в разі запуску.

У Брюсселі цю пропозицію вважають такою, що може позбавити проект "Північний потік-2" економічного сенсу.

"Північний потік-2" - магістральний газопровід між Росією та Німеччиною, що проходить дном Балтійського моря. У проекті беруть участь Росія, Німеччина, Нідерланди та Франція. Проти його реалізації виступили країни-транзитери російського газу та країни Балтії.