В Києві відбувся перший Форум взаємодії з питань реінтеграції захисників України в мирне суспільство

На відкритті Форуму його ініціатор – Центр практичної допомоги захисникам України AXIOS – оголосив про відкриття партнерських центрів з працевлаштування ветеранів в регіонах України

За оцінкою експертів, такі проекти мають надзвичайну вагу, бо не лише допомагають колишнім воїнам віднайти себе після повернення з фронту, а й знижують ймовірність соціальної напруги в майбутньому.

Вже рік Центр практичної допомоги захисникам України AXIOS працює з ветеранами російсько-української війни та їхніми родинами. Задача Центру – через працевлаштування досягнути повної ресоціалізації колишніх воїнів. Команда AXIOS, до якої входять понад 20 спеціалістів психологів, профорієнтологів, HRів, юристів – впевнена: робота рятує.

"За рік роботи Центру AXIOS до нас звернулося близько 900 ветеранів, членів їхніх родин та волонтерів. Понад 250 осіб були працевлаштовані, ще 200 – навчаються. Ветерани, які хочуть розвивати власну справу, мали змогу отримати консультації спеціалістів у рамках проекту «Бізнес-інкубатор». А ті, хто бачить своє майбутнє в інформаційних технологіях, стали учасниками проекту «Знайди себе в ІТ» та отримують відповідну освіту. Ми переконані, що лише з правильними підходами процес реінтеграції ветеранів у соціум стане справжньою  стратегією win-win. А це дасть можливість досягнути успіху не лише ветеранам, але й суспільству загалом", розповідає Олег Магалецький, керівник Центру практичної допомоги захисникам України AXIOS.

Історія Центру – це невеликий, хоч і дуже значимий для України, крок у подоланні проблеми реінтеграції воїнів у мирне життя. Для того, щоб таких кроків ставало більше, з нагоди першої річниці своєї діяльності AXIOS ініціював проведення Форуму взаємодії з питань реінтеграції захисників України в мирне суспільство, об’єднавши для діалогу представників держави, церкви, бізнесу, громадськості та самих демобілізованих захисників України. 

 У заході, що відбувся 15 листопада в Києві,  взяли участь близько 150 осіб. Серед гостей – Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, муфтій Духовного управління мусульман України Шейх Саїд Ісмагілов, генерал-майор, Начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України Олег Грунтковський; керівник Офісу уповноваженого президента з питань реабілітації учасників антитерористичної операції Наталя Зарецька; легендарний волонтер, народний депутат України, капітан Збройних Сил України Тетяна Ричкова.  

"Ми живемо в складний час, коли фактично йде війна Росії з Україною. І перед усім українським народом стоїть найважливіше завдання – зберегти українську державу. Кращі сини та дочки України віддають життя за нашу свободу. І ми повинні цінувати їх та їхні подвиги. Заради цього й створений Центр AXIOS – для реабілітації та допомоги нашим захисникам. Ми дуже раді, що Центр працює успішно і є взірцем для інших українських міст робити те саме. Я радий, що Центр AXIOS знайшов своє місце в Михайлівському монастирі, який свого часу прихистив молодь, котру розганяли з Майдану. Нехай Господь допомагає вам і надалі успішно виконувати взяті на себе обов’язки", сказав у своїй вітальній промові Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Центр практичної допомоги захисникам України AXIOS – недержавна організація і функціонує завдяки всебічній, в тому числі фінансовій, підтримці українського мецената Андрія Мацоли. Проте з першого дня своєї роботи Центр плідно співпрацює з органами державної влади та силових відомств. 

Перший Форум взаємодії з питань реінтеграції захисників України в мирне суспільство ознаменувався підписанням меморандуму про відкриття партнерських центрів з працевлаштування ветеранів в регіонах України, що працюватимуть за франшизою (надається безкоштовно) Центру AXIOS. Першими меморандум підписали представники Дніпра, Вінниці та Краматорська.